Politiek

Verkiezingen, de hoeksteen van onze democratische rechtsstaat

Advertentie:

Den Oever – Burgemeester Rian van Dam was op de verkiezingsdag zoals gebruikelijk on tour langs alle stembureaus in Hollands Kroon om te zien hoe alles loopt en ook om de stembureauleden een hart onder de riem te steken. Ze constateerde tevreden dat, hoewel het drukker was dan verwacht, ze eigenlijk overal blije gezichten zag en dat de stemming ook relaxed was.

Natuurlijk is ze blij met de, naar halverwege de dag leek, hoge opkomst op de meeste stembureaus. In Hippolytushoef waren er slechts zelden momenten dat er geen rij stond bij het stembureau. Daar waren om 13.00 dan ook al 735 stemmen uitgebracht. “Verkiezingen zijn toch de hoeksteen van onze democratische rechtsstaat en daarom is het mooi als daar ook goed gebruik van wordt gemaakt”, aldus Rian van Dam.

Burgemeester informeert bij lunchende stembureauleden of het eten van goede kwaliteit is.
Hollands Kroon heeft dit jaar weer ongeveer hetzelfde aantal stembureaus als voor de coronacrisis, 24 stuks plus een mobiel stembureau. De verzorging van de stembureauleden is overigens bovengemiddeld te noemen. In de vroege ochtenduren begint dit bij binnenkomst met koffie en een versnapering en zijn er onder de middag en tegen de avond maaltijden voor de stembureauleden en hun vervangers.

Ook het tellen duurt dit jaar minder lang, omdat er woensdagavond alleen op lijstniveau geteld hoeft te worden. Het tellen op persoonsniveau gaat donderdagochtend centraal van start in sporthal Veerburg in Anna Paulowna. Dit is openbaar toegankelijk voor belangstellenden.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

3 reacties

  1. Dit verhaal klinkt aardig edoch drie perioden Rutte collaborerend door linkse partijen heeft de democratie met list en bedrog en diefstal om zeep geholpen. En de media hebben daar aan meegewerkt !

  2. zolang er partijen en dus kiezers worden uitgesloten is dit geen democratie te noemen

Wellicht ook interessant

Back to top button