Cultuur/NatuurDen Helder

Meer biodiversiteit door nieuw maaibeleid

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder heeft bij een proef met nieuw maaibeleid in Nieuw Den Helder een behoorlijke verandering van de biodiversiteit waargenomen. Ten opzichte van 2021 groeiden er op de plekken waar minder gemaaid werd tientallen nieuwe soorten planten en kruiden. Dit jaar is het beleid in De Schooten aangepast. Volgend jaar staan Julianadorp en Stad binnen de Linie op het programma.

De conclusie van de gemeente is dat er in 2022 een behoorlijk grote verandering te zien is in de soorten planten die groeien, ten opzichte van 2021. Er staan ook behoorlijk wat pionierssoorten. Dit zijn planten die zich als eerste vestigen op een plek. Waar in 2021 op een plek nog maar zeven kruiden werden gevonden waren dit er in 2022 zestig. Wel houdt de gemeente een slag om de arm, omdat de monitoring in 2021 een stuk later in het seizoen heeft plaatsgevonden.

Het maaibeleid houdt in dat er alleen stroken binnen een gebied gemaaid worden. Een deel wordt slechts één keer in het jaar gemaaid. “Deze vorm van beheer geeft kruiden de kans om te gaan bloeien en zaden om zich te ontwikkelen”, aldus het college. De gemeente wil hiermee zorgen voor meer plekken voor insecten. Zij vinden door de biodiversiteit meer voedsel en veiligheid. “Zo werken we toe naar een stad waar zoveel mogelijk soorten planten, dieren, beestjes en andere organismen leven.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button