Den HelderJeugd

Nieuwe kinderburgemeester Dien pleit voor schoolfruit en opruimdagen

Den Helder – “Stem op Dien, dan wordt iedereen gezien!” Met deze quote kreeg Dien Hoogland (10 jaar) de meeste stemmen van zijn leeftijdsgenoten en neemt hij het stokje over van Lotte Mollema als de Helderse kinderburgemeester. Dien wil zich inzetten voor gezondheid en vrije tijd, het schoonhouden van de stad en hulp geven aan kinderen die het echt nodig hebben.

De gemeente wil graag alle kinderen in Den Helder en Julianadorp een stem geven. Elke twee jaar is er daarom een verkiezing kinderburgemeester. Achttien basisscholen hebben dit jaar meegedaan aan de zoektocht en leverden samen vijftien kandidaten. Ze maakten een verkiezingsfilmpje waarin ze allemaal een pitch gaven. De kinderen op de deelnemende scholen brachten vervolgens hun stem uit (niet op de eigen kandidaat uiteraard). Zo hebben de kinderen uit Den Helder en Julianadorp kandidaat Dien Hoogland van basisschool de Dijk tot winnaar gekozen.

Schoolfruit
Dien wil graag op meer scholen schoolfruit. “Dat is lekker en goed voor de vitamines”, stelt hij. Ook wil hij opruimdagen organiseren, zodat iedereen een steentje kan bijdragen aan het schoonhouden van onze stad. Verder wil hij verzamelplekken creëren waar mensen eten heen kunnen brengen. Dat kan de voedselbank dan weer uitdelen zodat alle kinderen genoeg te eten hebben. “Ik wil dit niet alleen doen, maar samen met iedereen!”, zegt hij. En Dien hoeft dit ook niet alleen te doen. Hij heeft hulp van de andere veertien kandidaten die nu de groep kinderambassadeurs vormen. Een paar keer per jaar komen ze bij elkaar om de plannen verder uit te werken. Daarnaast helpt Dien burgemeester Jan de Boer en een aantal wethouders tijdens officiële gebeurtenissen.

Artikel 12 van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (VRK) beschrijft en erkent dat ieder kind het recht heeft op vrije meningsuiting en het recht om gehoord te worden in zaken waar een kind direct door wordt geraakt. Maar een kind heeft tot het 18e jaar geen stemrecht. Het kinderburgemeester- en kinderambassadeurschap maakt het mogelijk voor kinderen om zich al eerder te laten horen. De gemeente Den Helder vindt dit belangrijk en waardevol. Het beleid dat een gemeente voor een kind maakt, raakt dit kind immers direct. Leren meedenken, naar elkaar luisteren, begrijpen wat er speelt, het vormen van een eigen mening, daarover praten en samen tot een beslissing komen is de basis voor democratie. Kinderen leren hoe een lokale democratie, zoals de gemeente, werkt en hebben ook inspraak hierin. Mogelijk worden kinderen enthousiast voor latere deelname aan bijvoorbeeld een leerlingenraad, een Jongerenadviesraad of de politiek.

Installatie
Burgemeester Jan de Boer en wethouder Fotigui Camara ‘installeren’ Dien en de kinderambassadeurs op vrijdag 4 november 2022 in Bibliotheek School 7. Alle kandidaten en hun ouders zijn daarbij. Helaas is de zaal daarmee vol. Om iedereen de kans te geven om de huldiging live te zien wordt de bijeenkomst op 4 november 2022 vanaf 15.00 uur live uitgezonden. De link is te vinden op www.denhelder.nl/kinderburgemeester

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button