Kop van Noord-Holland

Minister aan Tweede Kamer: Werk aan Kooybrug voor onbepaalde tijd uitgesteld (update)

Burgemeester De Boer: "Een moedig en rechtvaardig besluit"

Advertentie:

Den Helder – De werkzaamheden aan de Kooybrug zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo schrijft minister Mark Harbers vrijdag aan de Tweede Kamer. Doorgaans betekent dit dat het nog minimaal een jaar duurt alvorens het werk alsnog wordt uitgevoerd. De werkzaamheden zouden eigenlijk afgelopen maandag beginnen, maar werden zondag opeens afgelast.

De afgelopen weken was er veel te doen rond de door Rijkswaterstaat geplande werkzaamheden. Die zouden namelijk betekenen dat de bereikbaarheid van de Noordkop ernstig in gevaar kwam, omdat de brug maandenlang in beide richtingen dicht zou gaan. Ondernemers spanden vergeefs een kort geding aan, de vier Kopgemeenten schreven een brief aan de minister en CDA-Kamerlid Harmen Krul stelde, samen met VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis, Kamervragen en riep de minister op het werk uit te stellen. Het leek allemaal niets uit te halen, tot zondagavond.

Onrust en zorgen
“De eerder geplande uitvoering van het project heeft geleid tot veel onrust en zorgen”, schrijft Harbers. “De zorgen over de bereikbaarheid van Den Helder zijn geuit zowel door de regionale bestuurders als door de ondernemers in de regio. Een belangrijke overweging om het project uit te stellen is de samenloop van de renovatie van de Kooybrug, met de werkzaamheden van ProRail aan het spoor tussen Heerhugowaard en Den Helder. Het feit dat in deze regio het aantal verbindingen tot Den Helder beperkt is tot twee wegen en 1 spoorlijn heeft tot gevolg dat de bereikbaarheid van de regio sterk onder druk komt te staan bij samenloop van de werkzaamheden aan spoor en de Kooybrug. Deze samenloop is ongelukkig en is alleen te voorkomen door de renovatie van de Kooybrug uit te stellen en het project opnieuw in te plannen. De werkzaamheden van ProRail zullen wel doorgang vinden.”

Rijkswaterstaat start in de komende periode wel met het uitvoeren van een deel van de werkzaamheden waarbij de N99 niet hoeft te worden afgesloten. “Over de eventuele hinder wordt de regio op korte termijn geïnformeerd.” Rijkswaterstaat wil de komende periode in gesprek met (bestuurlijke) partijen over de hinder tijdens de werkzaamheden. “De Kooybrug is meer dan 30 jaar oud en is toe aan een grote opknapbeurt, omdat onderdelen van de brug het einde van hun levensduur hebben bereikt”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Reactie Harmen Krul
Kamerlid Harmen Krul, woonachtig in Den Helder, zegt opgelucht te zijn “voor iedereen die in onzekerheid zat de afgelopen maanden. Ondernemers die hun boterham in rook zagen opgaan, inwoners die niet meer naar of van hun werk konden komen. Dit was een slecht plan. We hebben er hard aan moeten trekken, maar ik ben blij dat we er voor hebben kunnen zorgen dat dit van tafel is. De komende tijd blijf ik scherp op de bal, want in de toekomst moeten de zorgen dit keer wél serieus worden genomen.”

Burgemeester Jan de Boer van Den Helder sprak vrijdagmiddag al even met de minister. “Een moedig en rechtvaardig besluit. Moedig om bij te sturen als het toch al is ingepland en rechtvaardig dat er nu toch de tijd wordt genomen om de werkzaamheden netjes te regelen. Onbepaalde tijd betekent niet dat er de komende jaren niets gebeurt, maar de verwachting is wel dat het een uitstel van een jaar is”, aldus De Boer. “Dit soort werkzaamheden moeten ook niet middenin de zomer plaatsvinden.”

De Boer vindt het heel prettig voor alle partijen dat het nu goed gaat worden voorbereid en dat alle organisaties die er hinder van zullen ondervinden betrokken worden bij de nieuwe planvorming. “Maar dat er uiteindelijk overlast komt is zeker, het kan echt niet zonder dat we er hinder van ondervinden.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

2 reacties

  1. Kolere, hoeveel geld zou deze exercitie gekost hebben? En wie is hier verantwoordelijk voor?

    1. Maakt weinig uit wie er verantwoordelijk voor is, ik weet wel wie er voor op gaat draaien 🙁

Wellicht ook interessant

Back to top button