Hollands Kroon

Documentaire over leegstaand monument Wieringermeer

Advertentie:

In de uitgestrekte polder van de Noord-Hollandse Wieringermeer staat het voormalig Joods Werkdorp. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden er Joden opgevangen die Duitsland waren ontvlucht als gevolg van het naziregime.

In het speciaal opgerichte opleidingscentrum leerden zij een ambachtelijke vakopleiding die hen in staat moest stellen te emigreren naar Palestina of Amerika. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de plek ontruimd en de meeste bewoners afgevoerd naar concentratiekampen.

Na jarenlange leegstand zijn er plannen om in het Joods Werkdorp ruim driehonderd Oost-Europese flexwerkers te huisvesten. Dit zorgt voor spanning en verdeeldheid in de gemeenschap en de lokale politiek.

Wooneenheden
Succesvol ondernemer Joep Karel, de nieuwe eigenaar van het Joods Werkdorp, wil op het terrein van het Joods Werkdorp wooneenheden plaatsen, waar Oost-Europese flexwerkers kunnen wonen. Met de opbrengst van de exploitatie is hij van plan bij te dragen aan de historische functie van het hoofdgebouw.

Leden van Stichting Joods Werkdorp, die in allerijl is opgericht, geloven niet in de mooie woorden van Karel. De plannen zouden zich structureel niet verhouden tot het Joods culturele verleden van het unieke Rijksmonument. De stichting is van mening dat het gebouw en de omgeving niet geschikt zijn voor ‘massale aanwezigheid van Oost-Europeanen’ en beginnen een lobby bij de lokale politieke partijen. Ook buren vrezen overlast van het nieuw te verrijzen ‘getto’ naast hun deur.  Karels frustratie groeit over de starre houding van de Stichting die veel eist maar geen (financiële) inbreng levert. Het zet de verhoudingen tussen partijen op scherp.

In de documentaire ’Leegstaand Monument’ staat de bijzondere geschiedenis van het Joods Werkdorp centraal. Frans Bromet spreekt nabestaanden en één van de overlevenden over de plek die destijds ‘een klein lichtpunt in donkere tijden’ werd genoemd. Hij bevraagt de huidige partijen in het conflict naar hun motieven. Zullen zij erin slagen om samen op te trekken in het streven om van Joods Werkdorp een rendabel en waardig herinneringscentrum te maken?

Uitzending: zondag 8 december, 15.20 uur op NPO 2.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button