Hollands Kroon

Tomatenvirus gevonden in Hollands Kroon

Advertentie:

Bij tien tomatentelers in Nederland is een voor tomaten en paprika’s gevaarlijk en zeer besmettelijk virus aangetroffen. Drie van de telers komen uit Hollands Kroon, meldt nieuwspartner NH. De andere zeven telers komen uit Westland (6) en Brielle (1). Ze moeten hygiënemaatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen, maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekend.

Het gaat om het relatief nieuwe virus Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Volgens de NVWA is het niet gevaarlijk voor mensen of dieren maar tast het tomaten- en paprikaplanten aan. Volgens de toezichthouder kan het virus zich op allerlei manieren gemakkelijk verspreiden via onder meer handen, kleding, gereedschappen, besmet zaad en hommels.

Het is volgens de NVWA niet nodig om de besmette bedrijven te ruimen. Vorige maand werd voor het eerst bekend dat het tomatenvirus was aangetroffen bij een teler in het Westland. Voor zover bekend is het virus nog niet eerder voorgekomen in Nederland. De NVWA doet onderzoek naar de bron.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button