Den Helder Suns wint ook van Landstede Hammers

Den Helder – Landstede Hammers reisde maandagavond vanuit Zwolle af naar Den Helder voor een duel met Den Helder Suns. Het was de eerste keer dat de Hammers en de Suns elkaar dit seizoen troffen. Hammers, dat zich in seizoen 2018/2019 kroonde tot landskampioen, liet zich in de Sportlaan verrassen: 77-74.

Landstede miste wel een paar sterkhouders; geen Noah Dahlman, Kevin Bleeker en Nigel van Oosterom. Laatstgenoemde stelde daarom ook voor de wedstrijd: “Als ze ons willen pakken, dan moeten ze het vandaag doen”. Het was alsof de boodschap ook bij het Helderse kamp was aangekomen. Direct in het eerste kwart werd het verschil gemaakt. Het bleef stuivertje wisselen, maar Den Helder wist met een driepunter van Ben Kovac het verschil aan het einde van de eerste tien minuten al te maken: 19-15.

Kwart twee ging volledig gelijk op: 20-20. Na ruim 1 minuut verloren de Suns guard Nick Thran, die een onfortuinlijke beweging maakte met zijn knie. Later in het ziekenhuis moet blijken hoe ernstig de schade is. De Suns bereikten evenwel bij 39-29 hun grootste voorsprong. Mede door een serie vrije worpen van Ralf de Pagter kon Zwolle aansluiten tot 39-35 bij rust.

Huurman
Vooral het spel van de jonge Sam Huurman gaf de ploeg van Peter van Noord een lift. Huurman bekroonde zich dan ook aan het einde van de wedstrijd tot topscorer. In het derde kwart liet hij zich gelden met een aantal belangrijke scores. Het altijd lastige derde kwart sloten de bezoekers met een minimaal verschil winnend af: 18-19. De Suns bevonden zich toen nog steeds aan de goede kant van het scorebord: 57-54.

Landstede-coach Herman van den Belt zette alles op alles om zijn team het vierde kwart de winst uit het vuur te laten slepen. Met een driepunter zette Thorir Thorbjarnarson de basketballers uit Zwolle op gelijke hoogte: 57-57. Toen Naba Echols met een jumpshot de leiding voor zijn team pakte, was het Huurman die daar met een driepunter snel een einde aan maakte: 60-59. Dat was de nekslag voor Landstede. De bezoekers kwamen niet meer langszij en de Suns kwamen op drie en halve minuut voor het einde andermaal op tien punten: 71-61.

Toch werd het tien seconden voor het einde even spannend, toen Yarick Brussen bij 75-70 de bal in de handen van Thorbjarnarson gooide: 75-72. Kovac maakte 77-72 vanaf de vrije worp lijn en met nog vijf seconden was het andermaal een turnover van Brussen die het einde van de ‘gewonnen’ wedstrijd onnodig spannend maakte. Echols maakte 77-74 en Thorbjarnarson miste de driepunter voor de verlenging. Met een verdedigende rebound maakte Brussen zijn eerdere misstap goed. Den Helder Suns won zo de derde wedstrijd op rij: 77-74.