Den HelderVideo

Yanaika Zomer is de nieuwe stadsdichter van Den Helder (video)

Den Helder – Burgemeester Jeroen Nobel maakte donderdagavond 28 januari in een speciale uitzending van Regio Noordkop bekend dat Yanaika Zomer (41) de nieuwe stadsdichter van Den Helder wordt. Ook nam hij afscheid van zittend stadsdichter Marja Lely. Daarbij ontving hij het eerste exemplaar van haar bundel “Ach, tijd spoelt aan…”.

De kersverse stadsdichter Yanaika Zomer is geboren en getogen in Den Helder en is volgens eigen zeggen nergens zo gelukkig als hier. Ze werkt als zelfstandig tekstschrijver en journalist en deelt met enige regelmaat gedichten via sociale media en op twee lokale radiostations, waar ze goed worden ontvangen.

De afgelopen maanden is haar werk verschenen in literair tijdschrift Trojka en in de bundel “De grootste intimiteit is het zwijgen”. Ze verkoopt ansichtkaarten met korte gedichten en in opdracht van UNICEF schreef ze tijdens de eerste lockdown dagelijks een gedicht voor kinderen.

Zomer heeft veel bereik op sociale media en maakt daar graag gebruik van om te laten zien wat Den Helder zo bijzonder maakt. Verder wil ze de inwoners graag iets moois bieden. Woorden over hun stad of bij een belangrijke gebeurtenis. Daarnaast hoopt ze een bijdrage te leveren aan de waardering voor poëzie. Door voor te dragen en te delen, maar ook door zich actief in te zetten voor poëzie-avonden, workshops en lessen op scholen. Docenten Nederlands vragen haar nu al met regelmaat of ze haar gedichten mogen gebruiken. Ze zou het ontzettend leuk vinden om daar een nog grotere rol in te spelen.

Weder op

Het komt wel goed, stad.
Adem door,
zucht je wind maar door de straten,
lucht je hart.
In de luwte ben je nergens.

Geluk schuilt in een stormhoek,
Houd die Kop hoog
en zet je schrap.
Je bent een stad om op te bouwen,
weder op te bouwen,
zoals je altijd hebt gedaan.

Winkelcomplex, appartementencomplex.
Minderwaardigheidscomplex gesloopt.
Afgebroken, afgevoerd,
ketsen de echo’s van oude laster
tegen nieuwe gevels af.
Laat maar waaien.

En ik weet het, lieve stad.
Het valt je zwaar nu.
Het beukte net wat harder dan gewoon.
Stormschade en -schande wijs,
ben je bestand.

Jutter, raap je moed bijeen.
Zoek het strand af, schop het schuim weg
en knarsetand het zand.
Windkracht is wrakhout slepen
tot je terugvindt wie je was.

In onderstaande video werd de nieuwe stadsdichter bekendgemaakt:

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Ik ben fan! Prachtig eerste gedicht! Mooie opvolging van Marja!!

Back to top button
%d bloggers liken dit: