Cultuur/NatuurDen Helder

Beeld voor Bertus gaat ‘on tour’, kleine versie alvast te koop

Den Helder – Het is alweer even geleden dat er gesproken werd over een beeld voor de overleden kegelrob Bertus, maar de initiatiefnemers hebben niet stilgezeten. Mirjam Dijk van Behoorlijk Bestuur startte een crowdfunding actie, waarmee in totaal €2.450,- is opgehaald voor de realisatie van het beeld. In samenwerking met Zeestad Staal wordt nu gewerkt aan de bouwtekeningen. Het eerste jaar zal het beeld een tour maken langs alle grote evenementen, waarna er een geschikte permanente plek wordt gezocht. Bij Loods39, de webshop van Zeestad Staal, is nu een klein beeldje van de kegelrob te koop.

De crowdfunding werd gestart nadat een meerderheid van de gemeenteraad het standpunt innam dat de verantwoordelijkheid voor een dergelijk inititatief bij de inwoners ligt en niet bij de gemeente. De eerste maand kwamen de donaties snel binnen, ook vanuit de politiek zelf. Zo doneerde het CDA, de PvdA en de heren van D66 allemaal €100,-. Verschillende fractieleden binnen Behoorlijk Bestuur deden ook een gulle bijdrage. Het totaalbedrag is uitgekomen op €2.450,-, al kunnen mensen die dat willen nog steeds doneren. Het wordt nog even kijken of het gaat lukken met dat budget, de prijs van materialen is erg gestegen. Maar, in samenwerking met Zeestad Staal en wellicht de gemeente denkt Dijk dat het helemaal goed moet komen.

‘Bertus on tour’
Wanneer het beeld straks af is zal Bertus eerst een jaar lang een heuse tour gaan maken door de stad. Dijk vertelt dat het op verschillende evenementen, met als hoogtepunt de Sail 2023, tentoon zal worden gesteld voor de inwoners. “Bertus kwam altijd naar de mensen toe en zo blijft hij dat na zijn dood nog steeds doen. We willem hem meenemen naar de kermis en de Juttersmarkten, maar ook het Popfestival bijvoorbeeld. Ook denken we dat het leuk is om hem bijvoorbeeld een weekje bij een bejaardentehuis te plaatsen, zodat mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen ook in de gelegenheid worden gebracht om het beeld te zien.” In overleg met de gemeente moet daarna een vaste plek worden gezocht, zodat Bertus de mascotte van Den Helder kan blijven. Dat is volgens Dijk nog wel een uitdaging: Veel mooie kunst in Den Helder komt volgens haar op een plek te staan waar het niet volledig tot zijn recht komt. Daar moet in algemene zin verandering in komen.

Tot het zover is kunnen inwoners voor €25,- een klein beeldje van Bertus kopen bij Loods39, waarmee ze in hun eigen huis een herinnering hebben aan het dier dat zo graag in de haven van Den Helder verbleef.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button