Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

Seniorenpartij ziet ernstig tekort bij terugplanten iepen

Advertentie:

Den Helder – De Seniorenpartij heeft via schriftelijke vragen aan het college B&W aangegeven dat zij vinden dat de gemeente vorig jaar ernstig tekort is geschoten bij het terugplanten van bomen. De gemeente Den Helder was in 2021 genoodzaakt om 1675 zieke iepen te kappen en plantte maar 48 stuks terug. In een verklaring gaf het bestuur aan dat deze tekortkoming het gevolg was van het feit dat het overgrote deel van de tijd en het budget dat beschikbaar is voor de bestrijding van iepenziekte is opgegaan aan het weghalen van bomen.

Omdat bij de kap van de 1675 iepen slechts een fractie is herplant trekt fractievoorzitter Nancy List een sombere conclusie: “Den Helder wordt kaler, steniger, killer. Alle inspanningen om Den Helder aantrekkelijker te maken voor nieuwe bewoners en bezoekers wordt zo teniet gedaan. Hele straten worden door deze kaalslag getroffen, of het nu de Fazantenstraat, Javastraat of de Kanaalweg is.” List wil daarom graag weten of het echt het budget is dat ervoor heeft gezorgd dat er niet meer bomen zijn teruggeplant. In dat geval verwacht zij een voorstel van het college voor het beschikbaar stellen van aanvullende gelden. Het jaarlijkse budget voor de bestrijding van iepenziekte en de herplant van bomen is momenteel €420.000,-.

De Seniorenpartij vraagt zich af of het dit jaar beter zal gaan. Het aantal bomen dat vorig jaar gekapt moest worden was uitzonderlijk hoog, tegelijkertijd denkt het college dat de iepenziekte door klimaatverandering steeds vaker zal voorkomen. Voor de partij is het belangrijk dat er dit jaar in ieder geval meer bomen geplant worden dan worden gekapt. Daarnaast zou de gemeente zich eerst moeten focussen op gezichtsbepalende wegen in Den Helder, zoals de Fazantenstraat, Javastraat en Kanaalweg.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. De burgers geven het ook al tijden aan maar ach je wordt hier in de gemeente toch niet gehoord laat staan serieus genomen…..

    1. Wacht maar tot de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd. Afgaande op de verkiezingsbeloften die in deze periode weer grif worden rondgestrooid,zal dan alles anders worden: de burger komt weer centraal te staan en zijn wensen worden weer zeer serieus genomen. Voor zolang het duurt natuurlijk… En meestal duurt dat niet langer dan een paar weken, want dan eisen zaken van groter belang weer alle aandacht op: partijbeslommeringen en het eigen belang. Daarom zeg ik: lang leve de plaatsellijke democratie! Dat maar veel mensen mogen gaan stemmen en er met open ogen intuinen..

Wellicht ook interessant

Back to top button