Cultuur/NatuurNoord-Holland

Subsidie voor zonnepanelen op parkeerterreinen

Noord-Holland – De provincie Noord-Holland stelt in totaal 1,5 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor het overdekken van parkeerterreinen met zonnepanelen: Zogenaamde ‘solar carports’. Gemeenten, energiecoöperaties, ondernemers en maatschappelijke instellingen in Noord-Holland kunnen de subsidie vanaf 15 februari aanvragen. Gedeputeerde Edward Stigter zegt dat de subsidie bedoeld is om initiatiefnemers over de streep te trekken. De provincie merkt namelijk dat partijen het vaak nog niet aandurven.

Het is dan ook een kostbare zaak, om een heel parkeerterrein te bedekken met zonnepanelen. Het is duurder dan het aanleggen van zonnepanelen op daken bijvoorbeeld. Er moet natuurlijk een hele constructie worden neergezet waarop de panelen komen te liggen. De daarvoor nodige draagconstructie en eventueel benodigde versteviging van de fundering kan volgens de provincie flink drukken op het budget van een initiatiefnemer. De potentie is alleen erg groot. Met de applicatie ‘Park the Sun’ is in beeld gebracht welke parkeerterreinen mogelijk in aanmerking komen voor een dak van zonnepanelen. In Noord-Holland gaat het over maar liefst 15.270 locaties en 18.067.000 vierkante meter parkeerterrein.

Veel potentie in de Noordkop
De Noordkop telt 1.202 geschikte parkeerterreinen, waarvan 458 in de gemeente Den Helder. Daar ligt ook het grootste onbenutte parkeerterrein, namelijk aan de Balgzanddijk. Hier gaat het om 38.000 vierkante meter grond. Om dit terrein te overdekken met zonnepanelen zou een investering van €2.715.600,- nodig zijn. De jaarlijkse opbrengst wordt geschat op €165.900,-, waarmee de terugverdientijd op 16 jaar uitkomt. Dit terrein wordt niet als heel kansrijk gezien. Andere grote terreinen in de regio zijn het parkeerterrein bij Kooyhaven en parkeerplaats Paal 17 op Texel. Beide zijn goed voor 20.000 vierkante meter en de randvoorwaarden zijn volgens de provincie goed. In Schagen en Hollands Kroon zijn respectievelijk 317 en en 189 potentiële locaties. De grootste terreinen in Schagen liggen veelal langs de kust, bij de stranden.

De subsidie die de provincie beschikbaar stelt kan zowel gebruikt worden voor aanvullend onderzoek naar de haalbaarheid van solar carports op potentiële locaties, als voor het bouwen van de solar carports zelf. Als een initiatiefnemer tijdelijke opslag van elektriciteit in de carport wil realiseren, bijvoorbeeld met een batterij, dan komt die ook in aanmerking voor subsidie. Dit kan nodig zijn omdat het energienet inmiddels zo vol is dat de stroom soms nergens heen kan. Met een batterij kan het parkeerterrein ook voldoen aan zijn eigen elektriciteitsbehoefte. Bijvoorbeeld voor laadpalen voor elektrische auto’s of verlichting op het eigen terrein. Vanaf 15 februari kan de subsidie worden aangevraagd via het loket van de provincie Noord-Holland. De provincie beoordeelt de aanvragen op volgorde van ontvangst.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button