JeugdKop van Noord-Holland

Grootschalig beroepskeuze-evenement jongeren Op Kop

Advertentie:

Den Helder – De 1.750 leerlingen van middelbare scholen in de Kop van Noord-Holland ontdekken op 8 en 9 februari misschien wel hun toekomstige beroep. Maar ook alle andere werkzoekende jongeren en geïnteresseerden kunnen terecht. Tijdens het Beroepen-event van Op Kop in de Dukdalf in Den Helder maken zij namelijk kennis met verschillende organisaties uit de regio, die allerlei beroepen presenteren aan de hand van aantrekkelijke activiteiten. Zo helpt Op Kop jongeren met het maken van een beroepskeuze. Op Kop is een projectplatform voor leren, werken en wonen in de Kop van Noord-Holland, en onderdeel van het regionaal samenwerkingsverband “De Kop Werkt!”

Op deze twee dagen bezoeken alle derdejaarsleerlingen van het Regius College en Vonk in Schagen, RSG Wiringherlant in Wieringerwerf, Scholen aan Zee en De Pijler in Den Helder en OSG de Hogeberg van Texel het evenement. Voor alle opleidingsniveaus is er een interessant beroep te vinden op een van de vijf beroepenpleinen. Die pleinen tonen beroepen die aansluiten bij de sectoren waar Op Kop zich op richt: agribusiness, techniek, horeca en recreatie en zorg en welzijn. Daarnaast is er nog een dienstenplein, waar beroepen te vinden zijn die niet direct aansluiten bij deze sectoren.

Leuke beroepen
Twee jaar geleden is Op Kop begonnen met het opzetten van een loopbaanoriëntatieprogramma voor de middelbare scholen, om een betere verbinding te leggen tussen organisaties uit de regio en de scholen. In samenwerking met de scholen is vervolgens het Beroepenevenement ontstaan.

“Vorig jaar zou de eerste editie plaatsvinden, maar dat werd vanwege de toen geldende coronamaatregelen geannuleerd”, vertelt wethouder Maarten Versluis van Hollands Kroon. “Als bestuurlijk trekker van het thema arbeidsmarkt en onderwijs ben ik blij dat het dit jaar wel door kan gaan. Met het Beroepenevenement willen we op een laagdrempelige manier laten zien aan jongeren in de regio dat je in de Kop ontzettend veel leuke beroepen kunt uitoefenen bij unieke organisaties. Het is bovendien een win-winsituatie: je werkt aan de bekendheid van werkgevers in de Kop, maar helpt ook leerlingen met het vinden van een toekomstig beroep. En mogelijk hier in de regio. Dat is voor ons als overheid van groot belang, om de lokale en regionale economie draaiende te houden. Daarom investeren we in een thema als arbeidsmarkt en onderwijs.”

Feestelijke opening
Woensdag 8 februari wordt het Beroepenevent voor de aanwezige leerlingen om 8:30 uur feestelijk geopend door de wethouders van de vier Noordkopgemeenten en de directieleden van de aangesloten scholen.

Speciaal voor ouders/verzorgers of andere geïnteresseerden is het Beroepen-event op donderdag 9 februari van 16:30 – 19:00 uur te bezoeken. Ouders/verzorgers kunnen op dat moment zelf in contact komen met de diverse organisaties en meer te weten komen over de beroepen en mogelijkheden in de Kopregio. Daarnaast is er de mogelijkheid om kennis te maken met opleidingsinstituten.

Over “Op Kop”

Op Kop is een initiatief van de vier Kopgemeenten en de provincie Noord-Holland met als doel om de kansen op het gebied van werken en leren in de Kop onder de aandacht te brengen zowel binnen als buiten de regio. Het initiatief is in 2020 gelanceerd als onderdeel van het toenmalige investeringsprogramma De Kop Werkt! En is nu ondergebracht in de regionale samenwerkingsagenda ‘Samen op Kop’. Het Beroepenevent is onderdeel van het Op Kop loopbaanoriëntatieprogramma. Het programma bestaat naast het evenement onder meer uit een beroepenmagazine, sectorgames en maken van bedrijfsfilmpjes. Met onze competentiekaarten kunnen ze ook onderzoeken welke kwaliteiten ze zelf hebben. Meer informatie hierover via Opkop.nl/lob

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button