Den HelderJeugd

Toekomstperspectief arbeidsmarkt lastig voor jongeren binnen praktijkopleidingen

Adverentie

Den Helder – Scholieren staan in de huidige coronatijd voor een extra lastige keuze rondom het kiezen van praktijkopleidingen. Naast de richting zelf, speelt ook het arbeidsperspectief van praktijkvakken een grote rol. “Toen er vorig jaar een lockdown kwam, zag je dat het anderhalve maand een beetje stilviel. Dat trok in de zomer weer bij. Leerlingen wachten nog heel even met het maken van een keuze”, aldus Aad de Wit, bestuursvoorzitter van het ROC Kop van Noord-Holland.

Dat praktijkopleidingen inspelen op de coronaperiode mag duidelijk zijn. Zo wordt er gezocht naar oplossingen om huidige studenten in praktijkvakken te begeleiden. Daarnaast wordt ook aan toekomstige leerlingen, die een praktijkkeuze moeten gaan maken, gedacht. “Wij hebben natuurlijk veel online-activiteiten. We bieden leerlingen de mogelijkheid om een dag op school mee te lopen, dan kunnen ze lessen bijwonen en de omgeving meemaken. Je wilt weten waar je terechtkomt en kunt niet vanaf een schermpje je keuze maken”, aldus Aad de Wit.

Voorlichting in foodtruck
Dianne Hekman, woordvoerder van het Clusius College, spreekt het belang uit over het persoonlijk informeren voor toekomstige leerlingen. “Je gaat op zoek naar andere manieren om mensen kennis te laten maken met voorlichtingsmogelijkheden. Dat studenten een soort van fysieke voorlichting krijgen.” Deze ‘fysieke voorlichting’ krijgt op het Clusius een bijzondere invulling: een foodtruck die langs vijftien scholen in de regio rijdt. “Binnen de regio is enorm veel werk in de richting van voedingsopleidingen en deze zijn nog vrij onbekend. Vaak hebben jongeren geen goed beeld bij de voedingsindustrie. De foodtruck is een initiatief vanuit de voedingsopleidingen en daar sluiten andere opleidingen zich nu ook bij aan.”

“Het ene jaar is de ene keuze aantrekkelijker dan het andere jaar, dit jaar was de techniek aantrekkelijker. Geen coronagerelateerde gekkigheid op keuzegebied”, laat Hans van Beekum, directeur van Mavo aan Zee, weten. Zo kiezen ze volgens Van Beekum deels voor een stukje passie, maar grotendeels met ‘een stukje gezond verstand’. “Kinderen maken een keuze op basis van voorlichting en informatie die er nu is: ze maken een keuze op het hier en nu. Het is een leven lang leren.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button