Den HelderZakelijk

Borstkliniek Noordwest bestaat vijf jaar

Den Helder – Vijf jaar geleden besloot Noordwest Oncologisch centrum om de krachten te bundelen met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en de borstkliniek te vormen. Het doel was om alle borstkankerzorg in de regio te uniformeren en gebruik te maken van ieders expertise om zo tot een hoogwaardige zorg te komen voor alle borstafwijkingen. Patiënten kunnen terecht op de drie locaties in Noord Holland-Noord: Alkmaar, Beverwijk en Den Helder.

De borstkliniek is een centrale plek voor diagnostiek, behandeling en begeleiding van patiënten met (een verdenking op) goed- of kwaadaardige afwijkingen van de borst. De zorgverleners van alle betrokken disciplines van de drie locaties overleggen tenminste drie keer per week over al hun patiënten. Elk jaar behandelt de kliniek meer dan 650 patiënten met een kwaadaardige afwijking in hun borst. De borstkliniek behoort daarmee tot een van de grootste gespecialiseerde centra van ons land.

Kennis en ervaring
Radioloog Shirley Go is vanaf het begin betrokken bij de borstkliniek. Zij vertelt dat het voor de patiënten een voordeel is dat ze één aanspreekpunt hebben. “In Noordwest werden patiënten na een verwijzing van de huisarts of via het bevolkingsonderzoek altijd al eerst gezien op de afdeling radiologie. Daar worden eerst alle radiologische onderzoeken die nodig zijn om een diagnose te stellen uitgevoerd. Daarna gaan ze direct naar de borstkliniek, waar vervolgafspraken en eventueel aanvullende onderzoeken worden gepland. Omdat de regie bij de borstkliniek ligt kunnen deze onderzoeken zo efficiënt mogelijk worden gepland en hebben patiënten één vast aanspreekpunt voor als ze vragen hebben.”

“Dat is een groot voordeel, maar het belangrijkste van deze samenwerking is dat we echt één team zijn dat perfect op elkaar is ingespeeld. Daar hebben onze patiënten zeker profijt van. In de afgelopen vijf jaar hebben we het proces steeds beter kunnen stroomlijnen. Zo hebben we bijvoorbeeld betere afspraken kunnen maken met de afdeling pathologie waardoor de uitslag van een biopt sneller bekend is. Meestal weten we binnen een dag of soms zelfs nog aan het einde van dezelfde dag de uitslag. Dat is heel prettig voor de patiënt, want het is voor hen natuurlijk een erg spannende tijd.”

Ontwikkelingen met voordeel
Noordwest heeft de afgelopen jaren ontwikkelingen doorgevoerd die onderdelen van de behandeling van borstkanker patiëntvriendelijker hebben gemaakt. “Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van een radiofrequente (RF) chip, die we sinds 2018 toepassen om de chirurg te helpen een afwijking goed te kunnen vinden tijdens de operatie. Deze RF-chip wordt door de radioloog ongeveer een week voor de ingreep in de afwijking geplaatst waardoor dit niet ook nog vlak voor de operatie hoeft te gebeuren. Dat geeft de patiënt meer rust op de dag zelf. Tijdens de operatie worden radiogolven gebruikt om aan te geven waar de afwijking zich bevindt. De chirurg kan hierdoor veel gerichter en heel precies de operatie uitvoeren, waardoor er zo min mogelijk gezond weefsel weggehaald hoeft te worden.”

“Een hele recente verbetering is het nieuwe mammografie-apparaat dat we onlangs in gebruik hebben genomen. Deze geeft nog scherpere beelden, waardoor we meer kunnen zien op de foto’s. Met de komst van dit apparaat kunnen we ook een nieuwe drukplaat gebruiken. Die zorgt er door zijn gewelfde, ronde vorm voor dat, zeker bij wat vollere borsten, de druk op de borst beter wordt verdeeld. Zo kunnen er, ondanks dat er minder druk wordt gegeven, toch goede röntgenfoto’s worden gemaakt. Ook aanpassingen aan de randen van de plaat zorgen ervoor dat we merken dat het voor patiënten een minder vervelend onderzoek is geworden. Het nieuwe apparaat geeft ons ook de mogelijkheid om contrastonderzoek te doen waardoor we afwijkingen nog beter kunnen opsporen.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button