Den HelderPolitiek

Den Helder gaat onderzoeken hoe ze kunnen bijdragen aan sancties

Advertentie:

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder zal gaan kijken hoe ze op lokaal niveau iets kunnen bijdragen aan de economische boycot van Rusland. Dat liet wethouder Michiel Wouters weten naar aanleiding van een vraag van GroenLinks commissielid Richard de Graaf.

Volgens De Graaf hebben verschillende gemeenten economische relaties met Rusland, bijvoorbeeld via de afname van gas. Hoewel de gemeente Den Helder een contract heeft met Eneco kan er via een omweg toch geld naar de Russische staat gaan, zegt GroenLinks. Het is vaak onduidelijk hoe de gasstromen in Europa precies lopen, en vaak wordt gas uit verschillende landen vermengd. Wethouder Michiel Wouters gaf aan te zullen onderzoeken hoe de situatie in Den Helder is. Daarbij zal de gemeente waarschijnlijk de lijn van de VNG volgen.

De VNG stuurde op maandag nog een brief aan haar leden waarin de vereniging aangaf een forum te hebben geopend zodat gemeenten onderling informatie kunnen uitwisselen. Veel gemeenten willen iets doen, en vaak komen daar vanuit de politiek ook oproepen toe. De VNG begrijpt het wanneer gemeenten op dit moment kritisch gaan kijken naar zakelijke relaties met Russische bedrijven als Gazprom. Daar tegenover staat dat ze gebonden zijn aan contracten en Europese aanbestedingsregels. De VNG gaat hierover in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Verder worden gemeenten opgeroepen om contact op te nemen wanneer ze opvangplekken voor vluchtelingen beschikbaar kunnen stellen, en om bij niet-zakelijke relaties in gesprek te gaan om in Rusland de stemmen tegen de inval in Oekraïne verder te laten groeien.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. Het college kan nog geen deuk in een pakje boter slaan en zet zich zelf zo aardig te kakken.

  2. Rusland, maak je borst maar nat, want nu zul je wat beleven….!

  3. Laten we alle vluchtelingen uit Oekraïne hiernaartoe halen. Dat is toch wel het minste wat we kunnen doen. En als we dan toch bezig zijn, bieden we ook gelijk opvang aan vluchtelingen uit Soedan, Syrië, Somalië, Congo, Nigeria, Jemen, Ethiopië en Afghanistan, om maar een paar landen te noemen waar het niet zo lekker gaat…. En als Poetin zijn land naar de ondergang leidt, is er ook nog wel plaats voor een paar miljoen Russen.

Wellicht ook interessant

Back to top button