Den Helder

Den Helder gaat de strijd aan met ‘no cure no pay’ WOZ kantoren

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder geeft inwoners de mogelijkheid om direct contact op te nemen met belastingadministrateur Cocensus over de hoogte van de WOZ-waarde. Zo is het mogelijk de WOZ waarde te laten corrigeren zonder dat er officieel bezwaar moet worden gemaakt. Bezwaarprocedures, vooral die via zogenaamde ‘no cure no pay’, kantoren kosten de gemeente erg veel geld.

De kantoren verdienen grof geld aan WOZ bezwaarprocedures. Dat komt omdat, wanneer geconstateerd wordt dat de WOZ-waarde onjuist is vastgesteld, de gemeente de proceskosten moet vergoeden. De kantoren dienen voor de inwoners gratis bezwaar in, maar nemen wel de proceskosten mee naar huis. In sommige gevallen wordt de WOZ-waarde na een bezwaarprocedure lager vastgesteld. In dat geval hoeft de eigenaar van het huis ook minder onroerendezaakbelasting te betalen. Echter, het is ook mogelijk dat de WOZ-waarde hoger wordt vastgesteld. Voor de bezwaarkantoren is dat om het even.

Cocensus directeur George Schipper zei recent nog tegen het Noordholland Dagblad dat het voor 2022 gaat om een bedrag van €50.000,-. Dat is alleen in de gemeente Den Helder. Voor het gehele werkgebied van Cocensus gaat het om een bedrag van rond de 7 ton. Steeds meer gemeenten spreken zich uit tegen de praktijken van de WOZ kantoren. Door automatisering is het aantal WOZ-bezwaren op basis van no cure no pay gestegen van 22% in 2017 tot 48% in 2021. Daarbij komt dat de kantoren bij het bezwaar altijd tot het gaatje gaan en zoveel mogelijk procederen. Dit levert hun namelijk weer geld op.

Den Helder probeert het ook tegen te gaan
Ook de gemeente Den Helder probeert iets te doen om de bezwaren van de WOZ kantoren tegen te gaan. In een persbericht wijst de afdeling communicatie erop dat het nu mogelijk is om zonder bezwaar opnieuw te laten kijken naar de WOZ-waarde: “Wie vragen heeft of het oneens is met de WOZ-waarde kan eerst een belafspraak maken de Cocensus taxateur. Die kijkt vervolgens samen met de eigenaar naar de WOZ-waarde. Als die onjuist is, wordt het gelijk aangepast. Officieel bezwaar maken is dan niet nodig.” Bezwaar maken tegen de vaststelling van de WOZ-waarde kan uiteraard nog steeds.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

5 reacties

 1. als ze in eerste instantie een reële WOZ verhoging hadden berekend ipv de absurde verhogingen die er dit jaar ook weer gerekend zijn had er niemand een no cure no pay instantie geraadpleegd…. wat een konijnen zitten er toch in deze gemeente……

 2. Wij raden u aan, om wel degelijk een externe partij te laten kijken naar de WOZ waarde. Als Gemeente Den Helder zijn eigen vlees (lees Cocensus) gaat keuren, dan betekend dat dat u de hoofdprijs blijft betalen.

  Wie betaald bepaald, is het spreekwoord binnen de ambtelijke organisatie van Den Helder. Al diverse rapporten zijn geschreven waarbij de uitkomst altijd in het straatje valt van Gemeente Den Helder..

  Daarbij kan een gemeente u niet verbieden, om gebruik te maken van externe expertise. Sterker nog, zij willen dat u een afspraak maakt met de taxateur van Consensus. Deze zelfde taxateurs hebben eerder u een verhoogde waarde gegeven van uw huis, en die moeten uw huis dan nu weer gaan afwaarderen? Terwijl die zelfde gemeente deze taxateur betaald…

  Als gemeente eerlijk was geweest, dan hadden ze meteen de eerste keer uw huis op de juiste waarde geschat. Want in deze huizenmarkt, is het onmogelijk dat uw WOZ waarde hoger is, dan uw eventuele verkoop waarde.

  Onlangs werd er nog een rapport geschreven over het “Kees de Jager Pad”. Een pad in de Donkere Duinen, waar ook mensen die wat slechter lopen, of gebruikmaken van hulpmiddelen. Zoals een wandelstok, rollator of rolstoel. Het vernoemen van het pad naar Kees de Jager is een eerbetoon vanuit de gemeenteraad, omdat deze man zoveel goeds in onze stad heeft gedaan voor mensen met een lichamelijke beperking.

  Het College van Burgemeesters en Wethouders hadden alleen geen zin in een “Kees de Jager Pad” dus werd het rapport even naar de hand gezet van het college. Terwijl de gemeenteraad unaniem had besloten dat het pad er moest komen. Ook hier was het wie betaald bepaald.

  En zo zijn er nog talloze rapporten te noemen, waar het spreekwoord “wie betaald, bepaald” van toepassing is. En alleen maar om er voor te zorgen dat u als burger geen schijn van kans maakt bij een bezwaar.

 3. Uit protest tegen de door de gemeente abnormale verhoging van de WOZ roep ik iedereen op om bezwaar te maken via een extern bureau . Zo betalen de hufters hun eigen gelag

 4. En de taxateur komt dan na verloop van tijd langs, nog later krijg je dan de uitkomst. En dan is het bezwaartermijn verstreken. Bizar wat sommige huizen in WOZ zijn gestegen. Mijn buurman van 106.000 naar 235.000. En ja, hij heeft afgelopen jaren niets aan zijn huis verbouwd.

 5. Uiteindelijk betalen wij, inwoners, links of rechts om voor de wanprestaties van de gemeente.

Wellicht ook interessant

Back to top button