Hollands KroonPolitiek

Landelijke pers en politiek vallen over gedoogconstructie bouw datacenter, Kamervragen in de maak

Advertentie:

Middenmeer – Een publicatie in het NRC heeft wederom stof doen opwaaien rondom de datacenters in de Wieringermeerpolder. In het artikel stellen de auteurs aan de kaak hoe het mogelijk is dat Microsoft al anderhalf jaar bouwt aan een datacenter op bedrijventerrein het Venster, zonder dat daar een vergunning voor is afgegeven. Die situatie is al sinds september 2021 bekend, maar volgens het NRC is er vertraging ontstaan door het vervallen van de bouwvrijstelling en krijgt de multinational nu de stikstofberekening niet rond.

In januari 2021 heeft de gemeente Hollands Kroon al een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van het datacenter bij Middenmeer. In april van datzelfde jaar werd echter besloten dat niet de gemeente, maar de provincie bevoegd gezag is. Daarop heeft Microsoft een nieuwe vergunning aangevraagd bij de provincie. In september 2021 gaf de provincie groen licht voor de start van de bouw: Microsoft mocht op eigen risico alvast gaan bouwen, in afwachting van de definitieve omgevingsvergunning. Die zou niet lang op zich wachten.

Twee weken geleden stuurde het college van de gemeente Hollands Kroon nog een brief aan het provinciaal bestuur, om hen aan te sporen de omgevingsvergunning snel te verlenen. Want, hoewel de vergunning door de gemeente al een keer was gegeven, had de provincie een stuk meer tijd nodig. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en wordt er nog steeds gebouwd op basis van de gedoogconstructie. Dat is in ieder geval volgens het gemeentebestuur in Hollands Kroon niet wenselijk.

Bouwvrijstelling
Toen in september 2021 deze gedoogconstructie werd goedgekeurd was er nog sprake van een zogenaamde bouwvrijstelling voor stikstof. Dit betekent in het vergunningstraject dat voor stikstof alleen nog de neerslag tijdens de gebruiksfase van belang is. In november 2022, ruim een jaar na de gedoogbeslissing dus, besloot de Raad van State dat dit niet wettelijk was. Daarom werd het bij bouwprojecten weer noodzakelijk een stikstofberekening aan te leveren voor de bouwfase. Volgens het NRC is het wegvallen van de bouwvrijstelling de reden dat het vergunningtraject zo lang duurt.

De Omgevingsdienst zegt namens de provincie tegen het NRC dat op dit moment wordt gewerkt aan de beoordeling van de stikstofuitstoot tijdens de aanlegfase van het project en benadrukt dat het risico voor de bouw tijdens de gedoogperiode volledig bij Microsoft ligt. Waarom de omgevingsvergunning ook al een jaar op zich liet wachten voordat er sprake was van de afschaffing van de bouwvrijstelling wordt niet duidelijk. Een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf laat aan NRC slechts weten dat zij altijd in gesprek blijft met de overheid om aan alle eisen te voldoen.

Kamervragen
Verschillende boeren voelen zich oneerlijk behandeld, zo zegt Henk Geerligs van de LTO tegen het NRC. Zij moeten zich aan strenge stikstofregels houden, terwijl Microsoft gewoon mag bouwen zonder vergunning. Ook op Twitter regent het reacties: “Moet je als particulier eens doen. Heb je zo een beschikking met dwangsom aan de deur”, zo schrijft iemand. Gemeenteraadslid Lars Ruiter noemt de situatie onbegrijpelijk: “Zeker nu veel woningbouwprojecten niet door kunnen gaan omdat de stikstof niet gecompenseerd kan worden”, aldus Ruiter in het NRC.

Veel mensen wijzen met de vinger naar Microsoft: Het bedrijf zou zelfs doen aan ‘landjepik’. Toch was het echt het provinciale bestuur dat toestemming gaf om met de bouw te beginnen. Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar van D66 kondigt politieke vragen aan: “Terwijl de bouw van veel betaalbare huizen stil ligt vanwege complexe stikstof berekeningen, gaat de bouw van hyperscale datacenter van Microsoft door zonder vergunning. Het zou goed zijn als Hugo de Jonge uitlegt hoe het zit. Ik stel schriftelijke vragen.” Ook Remine Alberts van de Noord-Hollandse SP zegt actie te zullen ondernemen.

Eigen onderzoek gemeente
De dag van de publicatie in het NRC kwam de gemeente Hollands Kroon ook met een persbericht over de datacenters. Het college stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de besluitvorming over de datacenters in de gemeente. Dit onderzoek is een afspraak uit het coalitieakkoord en is volgens de coalitie bedoeld om te leren van fouten uit het verleden: “Het gaat ons erom lessen te trekken voor toekomstige ontwikkelingen in de gemeente; in het bijzonder ontwikkelingen van grote omvang, met een grote impact op de samenleving en het landschap.”

Oppositiepartijen VVD en CDA, die rondom de vestiging van de datacenters aan het roer stonden, hekelden het onderzoek eerder. Volgens de VVD straalt een onderzoek naar besluitvorming uit het verleden vooral wantrouwen uit naar de vorige bestuurders. Naar het college, waar nog twee leden die betrokken waren bij de vestiging van de datacenters in plaatsnemen, maar ook naar de raad. Een controle achteraf op reeds gedane zaken veronderstelt immers dat er iets niet goed zou zijn gegaan. Het onderzoek kost de gemeenschap een ton.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button