Cultuur/NatuurJeugdVideo

Lopend spreekuur bij de Helderse Vallei: “Zijn dit toevallig geitenkeutels?” (video)

Advertentie:

Den Helder – Het voorjaar staat voor de deur, alle reden dus om te ontdekken hoe de natuur uit haar winterslaap ontwaakt. Bij de Helderse Vallei konden kinderen van alles verzamelen uit de natuur, en kregen al hun vragen beantwoord tijdens het lopend spreekuur.

Marcel Wijnalda vormt het lopende spreekuur bij de Vallei. Met kratten vol boeken over zoogdieren, insecten en korstmossen loopt hij met zijn verrijdbare ’toonbank’ over het terrein. Bij deze toonbank krijgen kinderen de kans alle vragen te stellen die ze maar willen, zolang het betrekking heeft op de natuur. Wijnalda: “Kinderen kunnen loepjes en kleine kruiwagens meenemen, en zo van alles verzamelen op het terrein. Na tien minuten komen ze bij mij terug, en kunnen ze er alles over vragen”. En met het beantwoorden van vragen heeft hij het best druk. “Kinderen komen aan met van alles; vuurstenen, wortels van planten. Maar zodra ze gaan zitten zijn ze echt heel gefocust, en dat is heel leuk om te zien.”

Twee kinderen komen naar Wijnalda met een potje met korrelige inhoud; of hij even wil kijken wat er in zit. “Ik zie wat bruine dingetjes met veel resten van plantjes, en wat takjes.” Wanneer Wijnalda voorstelt om even aan het potje te ruiken schieten de kinderen in de lach. “Ik heb al een donkerbruin vermoeden”, zegt Wijnalda met een glimlach. “Zijn het toevallig geitenkeutels?”

Verwondering
Hoewel de Vallei over een bezoekerscentrum beschikt met uitgebreide informatie heeft een lopend spreekuur zo zijn voordelen, vind Wijnalda. “Tentoonstellingen zijn vrij passief. Hier daag ik de kinderen uit om zelf op zoek te gaan. Ze mogen mij alles vragen, en daar hebben we dan een gesprekje over. Dat is een heel goed communicatiemiddel voor kinderen. Gewoon vragen stellen, alles mag.”

Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen komen bij de toonbank langs met vragen over dingen die zij gevonden hebben. Een bezoekster legt een stuk bot op de toonbank. Een witte, poreuze cilinder, met drie uitsteeksels. “Volgens mij is dit een stuk ruggengraat”, weet Wijnalda, “en waarschijnlijk van een grote vis”. Dat volwassenen minder verwondering hebben voor de natuur dan hun kinderen vind Wijnalda jammer. “Heel veel mensen zijn dat echt kwijtgeraakt, of vergeten zich dingen af te vragen.” Mede doordat veel mensen in de coronatijd gedwongen werden rustiger te leven en meer in hun eigen omgeving op pad te gaan vermoedt Wijnalda dat deze nieuwsgierigheid wel aan te wakkeren is. “Mensen werden even stilgezet. En dan ontdek je: Den Helder is echt een toplocatie. Je hebt de Waddenzee, Noordzee, strand, duinen, bos… Hier is heel veel te beleven.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button