Den Helder – Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland wordt het nieuwe stationsschip in het Caribisch gebied. Vrijdag vertrekt het schip naar Curaçao om Zr.Ms. Groningen af te lossen die tijdelijk terugkomt naar Nederland. De wissel is een gevolg van de coronapandemie. Zr.Ms. Zeeland, met aan boord een NH90-gevechtshelikopter, blijft voor drie maanden in ‘de West’.
Zr.Ms. Groningen komt naar Nederland voor een korte periode van onderhoud. Deze terugkomst was niet gepland. De wissel tussen de Groningen en de Zeeland is een direct gevolg van het sluiten van het luchtruim van Curaçao voor inkomende vluchten, als gevolg van het coronavirus. Deze vliegbeperkingen zorgen er voor dat de bemanning van de Zeeland, die naar Curaçao zou vliegen om daar de bemanning van de Groningen over te nemen, nu varend naar het Caribisch gebied gaat. De reisbeperkingen hebben ook gevolgen voor onderhoudspersoneel van de Koninklijke Marine, dat ter plekke onderhoud aan de Groningen zou uitvoeren. Zij doen dat nu in Nederland, zodra de Groningen terug is.
Quarantaine
De regering van Curaçao heeft inreisbeperkingen ingesteld om de bevolking van Curaçao te beschermen tegen het uitdijende coronavirus. De bemanning van de Zeeland krijgt hier ook mee te maken. Zij zijn momenteel in Nederland al in quarantaine gegaan, om zieken te voorkomen en om te voldoen aan de inreisregels van Curaçao.
“Uiteraard heeft de bemanning en hun thuisfront zorgen over de mogelijke impact van het coronavirus op onze situatie, maar tegelijkertijd merk ik een enorme bereidheid om de taken waar wij als stationsschip voor staan uit te voeren”, aldus de commandant kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld. “De zorgen proberen we aan de voorkant zo goed mogelijk weg te nemen door zo zorgvuldig mogelijk handelen, waarbij wij ons houden aan de richtlijnen van Defensie. De medische expertise aan boord speelt hierin een belangrijke rol.” De NH90 aan boord is indien nodig inzetbaar voor medische evacuatie.
Pilot wisselbemanning
Met de wissel tussen de Zeeland en de Groningen komt er ook een tijdelijke opschorting van de ‘pilot wisselbemanning’. Deze pilot houdt in dat er niet elke 4,5 maand een ander schip naar het Caribisch gebied vaart, maar dat alleen de bemanning invliegt en wisselt. De aanpassing van de pilot is onvermijdelijk door de impact van het coronavirus op de reismogelijkheden.
Het Oceangoing Patrol Vessel is in het Caribisch gebied onder andere verantwoordelijk voor kustwachttaken. Het schip kan ingezet worden voor drugsbestrijding en reddingsoperaties. Daarnaast is de marine paraat om noodhulp te verlenen. In 2017 verleende Zr.Ms. Zeeland noodhulp na orkaan Irma op Sint Maarten. De Koninklijke Marine heeft permanent een zogeheten ‘stationsschip’ in het Caribisch gebied.