Hollands KroonPolitiek

Agrariërs ontvangen maandelijks €400,- voor opvang Oekraïense vluchteling

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon heeft besloten om agrariërs die hun ruimte beschikbaar stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen hetzelfde tarief te betalen als dat zij normaliter ontvangen aan huur voor arbeidsmigranten. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat dit ongeveer €100,- per persoon per week is.

In totaal gaat het in Hollands Kroon om 160 opvangplekken. Dat maakt dat de totale opvangkosten voor de gemeente op €64.000,- per maand uitkomen. Het kabinet heeft eerder al gezegd dat het de kosten vergoedt die gemeenten zullen maken. Staatssecretaris Van der Burg liet recentelijk weten dat er voor particulieren geen vergoeding zal zijn. De gemeente Hollands Kroon wil ook de kosten van particulieren gaan vergoeden.

Particulieren
Er zijn buiten de agrariërs namelijk ook anderen die ruimte beschikbaar stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De eigenaren hiervan maken ook onkosten zoals elektra, water en gas. “Deze eigenaren moeten minstens gecompenseerd worden in de onkosten die zij maken. Gelet op het uitgangspunt van het kabinet dat alle kosten die een gemeente moet maken voor opvang vergoed gaan worden is het realistisch om deze onkosten te vergoeden”, aldus de gemeente.

Hollands Kroon laat weten dat de mensen uit Oekraïne die bij particulieren in huis worden opgevangen een toelage krijgen op hun leefgeld. Die toelage kunnen zij gebruiken als een soort kost en inwoning. Dit gaat specifiek om de mensen die bij particulieren in huis worden opgevangen. Het kabinet heeft nog een aantal weken nodig heeft om de regeling voor leefgeld uit te werken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button