Hollands Kroon

Krediet van 1,5 miljoen blijkt onvoldoende voor bouw brandweerkazerne Middenmeer

Middenmeer – De aanbesteding voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Hoornseweg in Middenmeer is mislukt en moet opnieuw. De gemeente laat weten dat de ontvangen aanbieding helemaal niet aansloot op het door de raad beschikbaar gestelde budget van 1,5 miljoen. Hierdoor is een vertraging van een half jaar ontstaan.

Al bij het raadsvoorstel in maart 2021 liet het college weten dat er een risico bestond wat betreft de aanbesteding. Gezien de stijgende bouwkosten werd de kans dat de aanbesteding hoger uitviel als reëel ingeschat. Nu blijkt het verschil zo groot dat de gemeente terug gaat naar de tekentafel: “In goed overleg met de Veiligheidsregio en de bouwgroep is besloten om de aanbesteding terug te trekken en te gaan werken aan een nieuwe aanbesteding die meer aansluit bij het raadsbesluit van vorig jaar.”

Daarmee kan niet gegarandeerd worden dat het nieuwe voorstel wel binnen het beschikbare budget zal passen. Sterker nog, de gemeente gaat ervan uit dat er meer geld moet komen: “Er is nog steeds geen zekerheid over de hoogte van de aanneemsom. De verwachting is dat een aanvullend krediet nodig is.” Binnenkort komt het college met een voorstel waarin gekeken zal worden naar de actuele bouwkosten.

Meerdere kazernes aan vernieuwing toe
Precies dezelfde kazerne wordt gebouwd in Dirkshorn. De gemeente Schagen stelde daar een paar ton meer voor beschikbaar, maar dat heeft volgens Hollands Kroon te maken met de inrichting van de buitenruimte. Ook de kazernes in Slootdorp en Hippolytushoef zijn aan vervanging toe: Allemaal voldoen zij niet meer aan de huidige eisen. Die in Middenmeer was als eerste aan de beurt voor vernieuwing. Dit pand verkeert in de slechtste staat en daarnaast passen de nieuwe brandweerauto’s niet naar binnen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button