Texel

Museum Kaap Skil zoekt opvang voor onderwatervondsten

Advertentie:

Texel – Museum Kaap Skil vernieuwt en is druk bezig met de voorbereidingen. Op de maquette van de Reede van Texel na, zijn beide tentoonstellingszalen in het entreegebouw leeggehaald. Helaas heeft het museum geen plek voor alle vondsten die uit de tentoonstelling ‘Archeologie onder water’ zijn gekomen. Belangstellenden kunnen daarom objecten adopteren. Vrijdag is een ophaaldag voor de vondsten.

De Texelse duikers hebben in de loop der jaren een ongelooflijke hoeveelheid spullen opgedoken uit de scheepswrakken rond Texel. Hiervan was een groot deel te zien in Museum Kaap Skil. Door de verbouwing en de komst van de nieuwe tentoonstelling, waarvoor nóg meer objecten naar het museum komen, raken de depots nu overvol. Artistiek directeur Corina Hordijk: “Ik denk liever in oplossingen dan in problemen. Door een beetje out-of-the-box te denken, ben ik tot deze oplossing gekomen. Conservator Alec Ewing moest er wel flink voor uit zijn comfortzone komen, maar ik heb hem gelukkig weten te overtuigen.”

De tijdelijke oplossing
Aanstaande vrijdag liggen er ‘kavels’ klaar op de begane grond van het entreegebouw. Iedereen die een tijdelijke huisvesting voor opgedoken vondsten wil bieden, mag ze komen halen. Het is prettig als je vooraf even opmeet hoeveel vierkante meter je beschikbaar hebt. De kavels variëren van kanonnen, met en zonder rolpaard, tot een zeventiende-eeuws theeservies. Er wordt vanuit gegaan dat de objecten uiteindelijk in dezelfde staat terugkeren als ze worden uitgegeven. Bij de kanonnen worden geen kruit en kogels meegeleverd.

Stichting Texel Museum beschouwt dit als een tijdelijke oplossing en zoekt voor de lange termijn naar een groot depot op Texel. Het is de wens daarin voor alle erfgoedinstellingen op het eiland ruimte te creëren. Tot het zover is, kunnen de vondsten bij de adoptanten thuis nog een mooie rol vervullen. Corina Hordijk: “Ik zie het als een variant op een kunstuitleen. We geven mensen de kans omtijdelijk een stukje van onze roemruchte geschiedenis in huis te hebben.”

Bruikleenovereenkomst
Conservator Alec Ewing zorgt dat alle uit te lenen objecten vrijdag klaarliggen. Wie een of meerdere kavels meeneemt, moet een bruikleenovereenkomst tekenen. In het museum is het dragen van handschoenen verplicht bij het aanraken van de objecten, thuis kan het gewoon zonder. In het geval van heel grote kavels is er een thuisbreng-service. Corina Hordijk: “We hopen dat aan het eind van de dag alle objecten een goede plek in huizen van Texelaars hebben gekregen.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button