Kop van Noord-Holland

Helft van jongvolwassenen in de Noordkop ervaart psychische klachten

Kop van Noord-Holland – De helft van de jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in Noord-Holland-Noord ervaart psychische klachten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Daarnaast ervaart deze groep veel stress, eenzaamheid en gedachten over zelfdoding. Dat blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 die woensdag is gepubliceerd.

Vrouwen hebben vaker met psychische klachten te maken dan mannen. In de meeste gevallen gaat het om lichte klachten, een kleiner deel heeft matige of ernstige klachten. Ten opzichte van 2017 is het aantal jongvolwassenen met psychische klachten verdubbeld. Bijna één op de vijf jongvolwassenen voelt zich nu vaak tot voortdurend beperkt in het dagelijks leven door psychische klachten. Bijna een derde van de jongvolwassenen heeft in het jaar voorafgaand aan het onderzoek een enkele keer tot heel vaak over zelfdoding gedacht, in 2019 was dit nog 18%. Jongeren in de kop van Noord-Holland hebben minder vaak last van psychische klachten en gedachten over zelfdoding dan het landelijk gemiddelde.

Stress onder jongvolwassenen is in 2022 met tien procent toegenomen ten opzichte van 2017. School of studie, werk en de eisen die jongvolwassenen zichzelf opleggen worden als voornaamste bronnen genoemd. Verder blijkt uit de Gezondheidsmonitor dat twee op de drie jongvolwassenen eenzaam is, ruim een kwart ervaart dit in ernstige mate. Dat is een stijging van 17 procent in vergelijking met 2017. Ook is er onderzoek gedaan naar de effecten van de coronacrisis op de mentale gezondheid. Vier op de tien jongvolwassenen geeft aan dat zij uitsluitend negatief zijn beïnvloed door de coronacrisis.

Gezondheidsmonitor jongvolwassenen 2022
Naar aanleiding van de coronapandemie hebben alle GGD’en, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in het voorjaar en de zomer van 2022 onderzoek gedaan onder jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in Nederland. Deze is opgezet om meer inzicht te krijgen in de effecten van corona op gezondheid, leefstijl en welzijn van jongvolwassenen. In totaal hebben 5.038 jongvolwassenen uit Noord-Holland Noord (NHN) deelgenomen aan het onderzoek van GGD Hollands Noorden.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. komt door het verwennen en gepamper, ze kunnen helemaal niets meer incasseren

Back to top button
%d bloggers liken dit: