Hollands Kroon

Ontwikkelingen Joods Werkdorp liggen stil, college spoort Raad van State aan uitspraak te doen

Slootdorp – Het college van de gemeente Hollands Kroon heeft in een brief de Raad van State opgeroepen om eens op te schieten met de behandeling van een beroepsprocedure tegen de omgevingsvergunning voor het Joods Werkdorp in Slootdorp. In februari 2022 besloot de raad dat er op de historische locatie arbeidsmigranten gevestigd mogen worden, maar daartegen is beroep aangetekend. Ondanks de wettelijke termijn van zes maanden heeft de hoogste bestuursrechter nog steeds geen uitspraak gedaan. Vastgoedontwikkelaar Joep Karel geeft aan dat alle ontwikkelingen daarom nu stilliggen.

“We gaan nu het vijftiende jaar in en het kan nog wel een jaar duren.” Karel probeert al lang zijn plannen voor het Joods Werkdorp realiteit te maken en ruim een jaar geleden leek dan toch echt de kogel door de kerk: De gemeenteraad gaf toestemming voor de vestiging van arbeidsmigranten. Ook komt er een museum. Nu blijkt dat er nog steeds geen ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, omdat drie omwonenden hun bezwaar tegen de herbestemming tot aan de Raad van State hebben gebracht. De beroepsprocedure ligt nu al maanden bij de hoogste bestuursrechter, maar er komt maar geen uitspraak. Sterker nog, er heeft nog geen eens een zitting plaatsgevonden.

Voor Karel betekent dat stilstand: “De procedure loopt nog, dus ik kan het risico niet nemen om al palen in de grond te gaan slaan. De Raad van State had 21 december al uitspraak moeten doen, maar ze geven aan het te druk te hebben. Het is wachten, wachten, wachten.” Om de zaak te proberen te bespoedigen heeft het college van de gemeente Hollands Kroon nu een brief gestuurd aan de bestuursrechter. Daarin wijst zij de Raad erop dat de wettelijke termijn van zes maanden inmiddels verlopen is. Ook het college zit te wachten op een uitspraak: “Vanwege de maatschappelijke, economische en culturele belangen van deze ontwikkeling willen we u vriendelijk verzoeken om zo spoedig mogelijk een datum voor deze zitting in te plannen en ons hierover te informeren”, zo schrijft zij in haar brief.

Dit jaar nog uitspraak?
De vastgoedontwikkelaar ziet het voorlopig somber in: “Ik denk dat we blij moeten zijn als we dit jaar nog een uitspraak krijgen. Er moet eerst nog een zitting komen en dan krijgt de Raad van State zes weken voor een besluit. Die termijn kunnen ze echter ook weer oprekken. Niet oneindig, maar wel lang.” Karel hoopt de juridische procedure snel af te ronden. Dan kan ook het herinneringsmuseum over de voormalige bewoners en de geschiedenis van de locatie worden gerealiseerd: “Er zijn nu eenmaal drie omwonenden die tot het einde doorprocederen. Als zij dat intrekken kunnen we gewoon door.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button