Kop van Noord-Holland – 40,3 procent van de jongvolwassenen uit Noord-Holland Noord vindt dat de coronacrisis uitsluitend negatieve gevolgen heeft gehad op het leven. Dat blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 die GGD Hollands Noorden woensdag heeft gepubliceerd.
De meest gegeven redenen zijn het missen van evenementen en vakantie, het hebben van minder sociale contacten, niet naar de sportclub of vereniging kunnen, minder nieuwe mensen leren kennen en minder goed in zijn/haar vel zitten. Bijna één op de twee (47.6%) jongeren ervaarde zowel positieve als negatieve gevolgen van de coronacrisis.
Van de onderzochte jongvolwassenen geeft 6.4% aan dat de coronacrisis alleen maar positieve gevolgen op het leven heeft gehad. Onder de top vijf gegeven redenen vallen: minder geld uitgeven, minder reistijd, meer rust, meer tijd voor familie en vrienden en het thuiswerken.
Persoonlijke gebeurtenissen
Persoonlijke gebeurtenissen die jongvolwassenen hebben meegemaakt tijdens de coronaperiode, zoals in quarantaine gaan, het doormaken van corona of ziekte of overlijden van een naaste, kunnen grote impact hebben. 50,3% van de jongvolwassen in NHN heeft zo’n gebeurtenis meegemaakt; het zelf doormaken van een corona infectie is hierbij niet meegenomen. 11,1% van de jongvolwassen heeft nog steeds last van gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt in de coronaperiode. Sommige persoonlijke corona gerelateerde gebeurtenissen kunnen leiden tot traumatische stressklachten. Het vaakst is ‘iemand die belangrijk voor mij is, is overleden aan corona’ genoemd als meest heftige gebeurtenis die zij hebben meegemaakt tijdens de coronaperiode. 3,3% van de jongvolwassenen heeft een verhoogd risico op posttraumatische stressstoornis (PTSS) door de meegemaakte traumatische gebeurtenis tijdens de coronaperiode.
De coronacrisis heeft ook invloed gehad op het ontvangen van zorg door bijvoorbeeld een tandarts, fysiotherapeut of psycholoog. Ruim één op de vijf (21.1%) jongeren heeft zorg die gepland stond niet ontvangen of uitgesteld. Tien procent van de onderzochte personen ervaart nog last van de uitgestelde zorg. De meeste jongvolwassenen (89.5%) kan bij iemand terecht als zij met een probleem zitten. Door de coronacrisis had bijna zes op de tien jongvolwassenen (58.8%) soms extra steun nodig.
Gezondheidsmonitor jongvolwassenen 2022
Naar aanleiding van de coronapandemie hebben alle GGD’en, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in het voorjaar en de zomer van 2022 onderzoek gedaan onder jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in Nederland. Deze is opgezet om meer inzicht te krijgen in de effecten van corona op gezondheid, leefstijl en welzijn van jongvolwassenen. In totaal hebben 5.038 jongvolwassenen uit Noord-Holland Noord (NHN) deelgenomen aan het onderzoek van GGD Hollands Noorden.