
Den Helder- Met veel tromgeroffel ontving basisschool Floriant de Dalton-Reggio licentie. Een bijzondere, want de Helderse school is de eerste van zijn soort in Nederland. Met de werkmethode beoogt de school zelfstandigheid en een brede ontwikkeling in hun leerlingen te faciliteren.
“Dit betekent voor ons een kroon op het werk”, aldus directeur Wietske Wijnants. Na een traject van drie jaar en goedkeuring door een onderwijscommissie mag haar school de felbegeerde Dalton-Reggio licentie dragen. Beide stromingen zijn al bekend in Nederland, maar de combinatie is tot dusver uniek. “Beide stromingen verrijken elkaar. Reggio brengt een creatieve pedagogische invloed in het Dalton onderwijs in de breedste zin van het woord; denk bijvoorbeeld aan programmeren, tuinieren, de omgeving betrekken bij het onderwijs, en dat vind ik ontzettend mooi.” Locatieleider Angèle Selhorst voegt toe: “Het allerbelangrijkste is dat kinderen zich compleet kunnen ontplooien. Rekenen en taal is ook zeker belangrijk, maar kinderen mogen daarnaast andere talenten ontdekken en daar wekelijks aan werken”.
Hans Wenke begeleidde de school bij het behalen van de licentie. “Dit is voor mij wel een droom die uit komt”, vertelt Wenke. Al zo’n dertig jaar probeerde hij om een fusie van het Dalton en Reggio onderwijs te bewerkstelligen in Nederland, tot voor kort zonder succes. “Als je goed naar de twee stromingen kijkt, dan zie je: ze sluiten naadloos op elkaar aan.” Met de gedeelde Dalton-Reggio licentie heeft Wenke, die inmiddels met pensioen is maar nog altijd actief is in het begeleiden van scholen, zijn doel na lange tijd behaald.
Vroegtijdige toets
Het behalen van zo’n licentie kost gemiddeld vijf jaar, maar Floriant heeft de inspectie al na twee jaar kunnen overtuigen van hun werkwijze. Locatieleider Angèle Selhorst vertelt: “Elke school in Nederland moet natuurlijk voldoen aan de onderwijsinspectie, maar wij hebben ervoor gekozen om ons nog eens te laten inspecteren door de Daltonvereniging. Die controleren alles, voeren gesprekken met leerlingen, ouders en leerkrachten, en vragen om een concreet meerjarenplan. Dus daar zit best wel een hoop werk in”, voegt ze er lachend aan toe.
Wijnants: “We hebben vanuit enthousiasme in korte tijd heel veel ontwikkeld, en we dachten: dan gaan we toch niet nog drie jaar wachten? Laat die toets maar komen, want wij denken er klaar voor te zijn”. Wijnants ziet al aanloop van collega-onderwijzers die ook interesse hebben in eenzelfde methodiek. “Er komen al veel collega’s uit het land op bezoek, om te kijken hoe we het hebben vormgegeven. We willen dit concept verder doorontwikkelen, en ik hoop dat meer scholen hiervoor zullen kiezen.”
Basisschool Floriant, Dalton-Reggio, atelierista. Zo al drie vraagtekens (???) zweefden boven mijn hoofd. Nooit van gehoord derhalve en dus even opzoeken in het wereld wijde web met Google in dit geval.
Floriant is gehuisvest in het gebouw dat ooit bekend stond als de Tuindorpschool aan de Brakkeveldweg, niets verontrustends. Dalton-Reggio bleek een combinatie van twee opvoedkundige stromingen, die haar nut nog wel moet bewijzen. Atelierista is iets van de Reggio stroming en als ik het goed heb begrepen staat dat voor een kunstzinnige inbreng in het onderwijs en daarmee het leren verbeteren. Verder zag ik in de video’s, te zien op de site van Floriant, allerlei lokalen die mij niet deden denken aan klaslokalen gevuld met een twintig- of dertigtal leerlingen. Kleine groepjes in allerlei omgevingen als de tuin, het rockpaleis, stellingen vol met knutselmateriaal en nog veel meer, begeleid door een team van ongeveer dertien Floriarista’s.
Ik heb mijn grote twijfels aan het slagen van dit soort onderwijs. Of is het misschien voor een bepaalde doelgroep van kinderen? Toegegeven, ik ben een oude inwoner en der dagen nog niet helemaal zat. In ieder geval wens ik het team veel succes, want je werkt toch niet voor niets.
Weer zo´n school waar ze je niet leren hoeveel je terug moet krijgen van 10 als je iets van 7,95 koopt?
Klopt. Maar daar hebben ze het volgende op gevonden, er komt een potje van 108 miljoen euro extra per jaar voor het verbeteren van de basisvaardigheden…..
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5374151/108-miljoen-euro-extra-voor-beter-leren-lezen-schrijven-en-rekenen#:~:text=Er%20wordt%20extra%20geld%20vrijgemaakt,het%20verbeteren%20van%20de%20basisvaardigheden.