Den HelderPolitiek

Kritiek op toeristische ontwikkelingen Willemsoord: “Zeestad houdt zichzelf in stand”

Advertentie:

Den Helder – De ontwikkelingsmaatschappij Zeestad, verantwoordelijk voor de stedelijke vernieuwing in Den Helder, kreeg tijdens de raadscommissie woensdagavond van verschillende kanten kritiek. De komst van het nieuwe hotel “De Kleine Werf” zou blijk geven van het feit dat Zeestad voornamelijk bezig is met zelfbehoud. Ook heeft Zeestad volgens de critici teveel invloed op de vormgeving van Willemsoord.

Michel Pastoor, commissielid van Behoorlijk Bestuur, was kritisch over de wijze waarop de exploitatieplannen tot stand komen. Volgens zijn partij moeten de burgers en de bestaande horeca worden gevraagd wat zij graag willen zien op Willemsoord. “Het originele plan van de gemeente is twaalf jaar geleden opgesteld en in twaalf jaar kan er veel veranderen”, zo stelde Pastoor. Ook is de invloed van de organisatie Zeestad te veel aanwezig. De gemeente hoort de visie te bepalen en Zeestad hoort deze enkel uit te voeren, nu bepaalt volgens Behoorlijk Bestuur Zeestad zelf deels de visie. Pastoor concludeerde dat Willemsoord op deze wijze een themapark met een schip wordt, in plaats van een authentiek en historisch maritiem stadsdeel. Behoorlijk Bestuur kondigde ook alvast een motie aan tegen de komst van het nieuwe hotel De Kleine Werf, net als de heer Salverda van de Stadspartij.

GroenLinks deelt de mening van Behoorlijk Bestuur. Zo vroeg fractievoorzitter Marije Boessenkool zich af of met de recente ontwikkelingen geconcludeerd kan worden dat Zeestad in Den Helder bepaald wat er gebeurt. In plaats van te focussen op uitbreiding moet eerst gekeken worden naar het herstel van de huidige horeca. Deze heeft het zwaar door corona en restaurants zitten normaliter ook al niet vol. Er is volgens GroenLinks en andere tegenstanders ook geen vraag naar aanvullende horeca in Den Helder. De komst van het nieuwe hotel is volgens Boessenkool daarom een vorm van zelfbehoud doormiddel van vastgoedontwikkeling.

Volgens wethouders Visser en Wouters en raadsleden uit de coalitie klopt het niet dat Zeestad bepaalt wat er met Willemsoord gebeurt en vallen alle ontwikkelingen binnen het plan van de gemeente om Willemsoord bruizender te maken. De uitvoeringsorganisatie volgt deze brede opdracht vanuit de politiek maar mag zelf de details invullen. Het gemeentebestuur hoeft niet te beslissen over de bedrijfsvoering van individuele ondernemers. Als Zeestad dus denkt dat er voldoende animo is voor een hotel, dan kunnen en mogen zij die keuze maken. De verbazing van sommige raadsleden is volgens Rogier Bruin van de VVD ook niet gepast, aangezien over dit plan jaren geleden al gesproken is. Het bestuur blijft bij hun standpunt dat de bestaande ondernemers zich geen zorgen hoeven te maken over de ontwikkelingen op Willemsoord.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Wouters, draaikont eerste klas. Deze man heeft zijn geloofwaardigheid volledig verloren.

Wellicht ook interessant

Back to top button