Den Helder

14% van Helderse jongeren kreeg in 2022 jeugdzorg, hoogste percentage van Noord-Holland

Advertentie:

Den Helder – 14% van de jongeren tot 23 jaar in Den Helder kreeg in 2022 jeugdzorg. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is het hoogste percentage van Noord-Holland.

Ook zijn de cijfers van omliggende gemeenten bekendgemaakt. In Hollands Kroon kreeg 11,4% van de jongeren tot 23 jaar jeugdzorg, in Schagen was dat 9,2%. Op gemeente Texel kreeg 10,1% van de jongeren jeugdzorg.

De verschillen tussen de verschillende gemeenten in Nederland zijn groot. Zo kreeg op Tiel en Terneuzen 17% van de jongeren jeugdzorg, terwijl dit op Urk en Vlieland 5% was. Volgens het CBS kunnen de regionale verschillen meerdere oorzaken hebben. Sociaaleconomische verschillen als bijvoorbeeld inkomen, eenoudergezinnen en zorggebruik. Verder hebben gemeenten zelf de keuze hoe zij jeugdzorg vormgeven. Daardoor kan de hoeveelheid en het soort jeugdzorg per gemeente verschillen.

Landelijk
Nederland telde in 2022 4,4 miljoen jongeren tot 23 jaar en van deze doelgroep kreeg 10,5% jeugdhulp. Daarin zijn grote verschillen te zien in de verschillende leeftijdscategorieën. Zo kreeg 4,4% van de kinderen tot 4 jaar jeugdhulp en 1,4% van de jongeren van 18 tot 23 jaar. Bij kinderen van 8 tot 12 was dat 22,3%.

Op de basisschoolleeftijd kregen jongens vaker jeugdhulp dan meisjes. Van de jongens in de leeftijd 8 tot 12 jaar kreeg 22,3% jeugdhulp.  In de groep jongeren van 12 tot 18 jaar krijgen meisjes vaker jeugdhulp. 17,9 procent van hen kreeg jeugdhulp in 2022 tegen 14,8 procent van de jongens. Het percentage meisjes van 12 tot 18 jaar met jeugdhulp is de laatste jaren gestegen. In 2019 was dit nog 14,2 procent.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

2 reacties

  1. door al het linkse gepamper zijn de jongeren van suiker geworden….

  2. Bijna 1 op de 5 meisjes krijgt tegenwoordig jeugdhulp. Dat is echt een belachelijk hoog percentage, een percentage dat maar weer eens zwart op wit bewijst dat wij gezamenlijk absoluut niet in een welvarend en vriendelijk land wonen. Het is bovendien te kort door de bocht om te stellen dat dit een mentaliteitskwestie zou zijn of zelfs aan het tekort schieten van ons zorgsysteem zou kunnen liggen. Mijn eigen ervaring met die bijna 20% aan jeugdigen die het bestaan in Nederland nauwelijks meer trekt is dat dit meestal hele fijne gevoelvolle jong volwassenen zijn die de harde omgangsvormen binnen onze samenleving eigenlijk niet goed meer begrijpen. Feitelijk wordt er in onze maatschappij ook van je verwacht dat je: als mens keihard moet zijn, daarbij volledig moet gaan voor je eigen belang, en dat je het succes van je eigen leven en carrière vanzelfsprekend boven ´al het andere´ moet plaatsen. Dat is het absolute uitgangspunt voor de nieuwe aanwas, ouders weten ook zelf vaak niet beter meer. Vooral de zachtaardige karakters onder onze jeugd lopen zo de kans om in conflict te komen met zichzelf waarbij hun natuurlijke egocentrisme botst met de behoefte om ook sociaal ertoe te willen doen. Op een leeftijd dat het overzicht nog ontbreekt kan dat zoals de cijfers ons vandaag leren fataal zijn. Onze maatschappij gaat niet en nooit meer veranderen in de richting van een samenleving van verzorging van geboorte tot de dood, dat hoofdstuk hebben we (ten dele onbewust) met elkaar definitief afgesloten. Rest ons dus helaas de hulpverlening. Hoe hoog de percentages van uitvallers in de toekomst ook mogen zijn. Dat is nu eenmaal de prijs van het economisch succesvol willen zijn.

Wellicht ook interessant

Back to top button