Bushaltes worden toegankelijker gemaakt voor reizigers

Den Helder – Acht bushaltes in de gemeente Den Helder worden in de komende periode toegankelijker gemaakt voor de reiziger. Uitvoering van het werk gebeurt door aannemersbedrijf Gebr. Min B.V. De opknapbeurt verschilt per bushalte. Eind juli is het werk gedaan.

Reizigers met bijvoorbeeld een kinderwagen of rolstoel kunnen straks ook bij deze haltes gelijkvloers van de halte de bus in stappen. De helft van de 125 bushaltes in de gemeente is al op deze manier aangepast.

Zes van de aan te passen bushaltes liggen in Julianadorp (2 Zuiderhaaks, 2 Breewijd, 2 Zuidwal). De resterende twee haltes die worden aangepakt liggen langs de Middenweg bij Triade. De provincie Noord-Holland subsidieert de aanpassing van deze acht veel gebruikte haltes. De bussen blijven tijdens de werkzaamheden volgens de actuele dienstregeling rijden en overig verkeer blijft doorgang houden. De aannemer zorgt voor een gescheiden en veilige verkeersstroom.

Verlengen haltes
De bestaande haltes worden langer gemaakt. Zo kunnen de bussen beter langs de verhoogde band stoppen en is er geen hoogteverschil tussen de bus en de bushalte zelf. Bij een paar haltes in Julianadorp gaat dit ten koste van een stukje groenaanplant en/of gras. In enkele gevallen moet een lantaarnpaal naar een andere plek. Voor de haltes bij Triade is het nodig een aantal parkeerplaatsen op te offeren. De gehandicaptenparkeerplaats blijft hier bestaan, maar schuift een stukje op.

Iedereen moet op een zelfstandige wijze gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Dat staat zo in de Europese wet- en regelgeving. Daarom moeten alle bushaltes voldoen aan de normen voor toegankelijkheid. Na de afronding van de geplande werkzaamheden staat de teller van aangepaste bushaltes in deze gemeente op 70 stuks. Daarmee maken we weer een stap richting de 100%. We zijn er dus nog niet. Ook de komende jaren worden bushaltes aangepast.

Mobiele versie afsluiten