Noord-Holland

GGD Hollands Noorden is klaar om uitgebreid te gaan testen

Noord-Holland – Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten, zoals koorts, hoesten en/of verkoudheid, zich aanmelden voor een test. Een uitbreiding van het testen en – bij besmetting – een bron- en contactonderzoek is van groot belang om het coronavirus de komende tijd onder controle te krijgen en houden. Deze testen en bron- en contactonderzoeken worden door de GGD uitgevoerd. De afgelopen weken heeft GGD Hollands Noorden zich voorbereid op deze uitbreiding van testen en onderzoeken.

Op basis van het landelijke berekeningen heeft de GGD zich voorbereid om in juni per dag 700 mensen te kunnen testen met opschalingsmogelijkheid naar 900 testafnames per dag. De landelijke inschatting is dat 2 a 3% van de geteste mensen positief zullen zijn. De GGD heeft in lijn met deze inschatting voorbereidingen getroffen om rond de 30 bron- en contactonderzoeken per dag te kunnen oppakken.

“Op 2 juni wordt de testcapaciteit in Alkmaar uitgebreid om het ingeschatte aantal testen uit te kunnen voeren. Vanaf 3 juni openen we een tweede testlocatie in gemeente Hoorn”, laat een woordvoerder van de GGD weten. “Ondertussen oriënteren we ons ook op een testmogelijkheid in de Kop van Noord-Holland. Afgelopen maand is het landelijke systeem CoronIT door onze GGD in gebruik genomen. Dit systeem regelt de aanmelding van testen en de verwerking van de testgegevens. Het landelijk callcenter dat per 1 juni operationeel is maakt de aanmeldingen voor het testen eenvoudiger voor mensen die zich willen laten testen.”

Uitbreiding personeel
De uitbreiding van testen en onderzoeken vraagt om een uitbreiding van personeel. Vanaf juni staat een team met tientallen GGD-medewerkers klaar om iedereen met klachten te testen. De komende tijd wordt het GGD-team fors versterkt met personeel waarvan de werving al loopt.

Na een positieve test start de GGD onmiddellijk het bron- en contactonderzoek. De duur van het onderzoek varieert en is afhankelijk van het aantal sociale contacten dat een persoon heeft gehad. De gemiddelde tijd per onderzoek is landelijk op 8 uur ingeschat, verspreid over meerdere dagen.

Aanmelden voor een test
Om een testafspraak te maken is vanaf 1 juni een landelijk gratis telefoonnummer beschikbaar. Het nummer wordt op 1 juni om 08.00 uur bekend gemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Bekijk voor meer informatie het landelijke nieuwsbericht van het Ministerie van VWS.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button