Den Helder

Eerste vleermuis weet winterverblijf al te vinden

Advertentie:

Julianadorp – Het winterverblijf voor vleermuizen in Julianadorp heeft de eerste bewoners mogen verwelkomen. Ecoloog en vleermuisexpert Jan Boshamer voerde onlangs een controle uit en trof diverse dieren aan. Zo zag hij er een bruine kikker, een groepje blinde bijen (zweefvliegen), veel roesjes (een soort nachtvlinder) en heel veel muggen. En gelukkig ook de eerste vleermuis: een grootoorvleermuis.

Het verblijf, dat vorig jaar mei is opgeleverd, is normaal gesproken niet toegankelijk voor bezoekers. Het is tenslotte een rustplaats voor dieren. Maar voor de telling, die de gemeente jaarlijks uitvoert, ging het hek even open.

Het is niet gek dat er nog niet veel vleermuizen gevonden worden. Vleermuizen zijn gewoontedieren en ze zullen het nieuwe verblijf nog moeten vinden. Dat er al één vleermuis zit de eerste winter, is heel goed nieuws. Jan Boshamer is positief: “Ik ben echt heel blij met dit winterverblijf. Omdat er nu één vleermuis zit, verwacht ik dat we er de komende jaren nog veel meer vinden. Vleermuizen zijn sociale dieren en deze gaat vast meer vleermuizen meenemen.”

Laag water
Het winterverblijf bestaat uit betonnen blokken waar ongeveer een halve meter grond overheen gestort is. In het verblijf staat een laag water van zo’n 40 centimeter. Dit water zorgt ervoor dat het in het verblijf niet zomaar gaat vriezen. Dat is goed, want vleermuizen zijn heel klein en tijdens de winterperiode drinken ze nauwelijks. Als het wel zou vriezen, drogen ze tijdens de winterrust sneller uit. Het feit dat er water in het verblijf staat, zorgt er ook voor dat er minder snel een verstoring door mensen of roofdieren is. Muizen bijvoorbeeld zullen dit verblijf nu niet binnen komen.

Het verblijf is aan de binnenkant met opzet niet netjes afgewerkt. De vele kieren en gaten bieden uitstekende plekken voor vleermuizen, insecten, kikkers en salamanders om te overwinteren.
Het winterverblijf is gebouwd als compenserende maatregel, omdat tijdens de bouw van de huizen in Noorderhaven ook een deel van het bosplantsoen gekapt is.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button