Recensie

Top Gun: Maverick (recensie)

Adverentie

In 1986 verscheen de populaire film Top Gun met de 24-jarige Tom Cruise in de hoofdrol. We zagen hoe de zelfverzekerde Pete Mitchell, met codenaam Maverick, zich profileerde als de beste straaljagerpiloot van de Amerikaanse marine. Top Gun is de school waar de beste piloten worden opgeleid voor speciale missies. Maverick verplaatste zich op een Kawasaki GPZ900R en droeg de traditionele piloten jas en zonnebril.

De film stond bol van het Amerikaanse sentiment en de shots van de straaljagers, vliegdekschip, maar vooral de kameraadschap tussen de mannen droegen bij aan het succes van de film. Na 36 jaar keert Tom Cruise terug als Maverick. Voor dat de film begint zien we hem in beeld om de toeschouwers in de bioscoop te bedanken dat ze naar zijn film komen kijken.

10G
In de opening zien we Maverick (Cruise) sleutelen aan zijn hobbyvliegtuig, een oude Spitfire. Hij trekt zijn pilotenjas aan, zet zijn zonnebril op en stapt op zijn Kawasaki om naar de basis te racen, waar hij als testpiloot de steltstraaljager test. Op het programma staat een test om de versnelling van 9G te halen. Het programma dreigt te worden beëindigd door generaal Chester Cain (Harris), omdat hij het geld wil gebruiken voor zijn drone-programma. De Stelt zou 10G moeten halen om het programma te behouden. Dit dwingt Maverick er toe om geen 9G, maar 10G aan te tonen.

Wanneer Maverick een aantal eigen beslissingen neemt wordt hij daarna op het matje geroepen. Tot zijn eigen verbazing wordt hij niet ontslagen, maar moet hij zich melden op de school Top Gun, waar hij een jonge groep piloten moet klaar stomen voor een geheime en schijnbaar onmogelijke missie. Als Maverick na meer dan 30 jaar terug is gaat hij ook naar de bar waar hij goede herinneringen aan heeft. Penny Benjamin (Connelly) heeft de bar overgenomen van haar moeder en kan zich Maverick nog goed herinneren. In de bar zijn een aantal van de nieuwe piloten, waaronder ook Bradley Bradshan met code naam Rooster (Teller). Rooster is de zoon van Goose die in 1986 om het leven kwam tijdens een van de vluchten met Maverick.

Haantjesgedrag
De volgende dag wordt Maverick door admiraal Solomon Bates (Parnell) aan de klas voorgesteld. De missie vraagt een goede groepsdiscipline, hoge snelheden op extreem lage hoogte, maar vooral een precieze timing. Ingrediënten die Maverick zelf wel heeft, maar die hij nu op de groep moet over brengen. Daarbij is de sfeer tussen Maverick en Rooster niet optimaal. Binnen de groep is er duidelijk haantjesgedrag, waarbij Jake Seresin met codenaam Hangman (Powell) zichzelf als de beste beschouwd. Wie mag uiteindelijk deelnemen aan de missie en wie wordt de teamleider.
Maverick moet aan de slag.

Het is sterk aan te bevelen om de film van 1986 nog een keer te kijken, omdat veel zaken terugkeren. De sfeer van de nieuwe versie komt geheel overeen met de eerste. De muziek, de beelden en de verhaallijn. Tom Cruise is wel wat ouder geworden, maar heeft nog dezelfde uitstraling en drive. Hij rijdt nog steeds zijn Kawasaki en is natuurlijk een charmeur. Een kleine rol is er voor Val Kilmer, de enige die ook in de oude film meedeed. Kilmer was en is Tom Kazanski met codenaam Ice, die in 1986 de grote concurrent van Maverick was.

Miles Teller geeft als Rooster goed tegenspel voor Maverick. Het zorgt voor een gevoelig spanningsveld. Jennifer Connelly is in deze versie de mooie vrouw waarvoor Maverick al zijn charmes in de strijd brengt. Een kleine rol is voor de 71-jarige Ed Harris, die de strenge admiraal Chester Cain met codenaam Hammer speelt. Verder bestaat de cast uit een aantal nieuwe jonge acteurs en actrices die de groep piloten spelen. Een belangrijk onderdeel is de muziek. Natuurlijk is de Top Gun Anthem hetzelfde gebleven, maar ook het lied “Great Balls Of Fire” komt weer terug. Kortom, een film met een groot nostalgisch gehalte, maar weer lekker spannend en zeker aan te bevelen om je iets meer dan twee uur geboeid te houden.

Regie: Joseph Kosinski
Met: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Val Kilmer, Bashir Salahuddin, John Hamm, Charles Parnell, Glen Powell, Ed Harris, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Jay Ellis, Danny Ramirez, Jack Schumacher, Manny Jacinto, Lilian’s Wray
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button