Hollands Kroon

Simone uit Winkel maakt meetinstrument voor tv-programma Jekels Jacht

Advertentie:

Winkel – Simone Vooijs (19) uit Winkel heeft voor het televisieprogramma Jekels Jacht een instrument gemaakt om de omtrek van de aarde te berekenen. In het programma herhaalt Diederik Jekel wetenschappelijke experimenten, zoals het opmeten van de omtrek van de aarde met een twee meter hoog instrument dat studenten van het Horizon College hebben gebouwd.

Simone volgt bij het Horizon College de mbo-opleiding Allround Meubelmaker/(Scheeps)interieurbouwer op de locatie Heerhugowaard. Samen met vier medestudenten en expert Nicolàs de Hilster maakte Simone het meetinstrument. De aflevering wordt woensdag 12 juni om 22.17 uur uitgezonden bij de NTR op NPO 2.

Wetenschapper Willebrord Snellius experimenteerde vierhonderd jaar geleden al met het opmeten van de omtrek van de aarde. De studenten van het Horizon College hebben het speciale meetinstrument waarmee hij werkte, een zogenoemd kwadrant, nagebouwd. Voor Simone was dit een prachtige kans. “Het was bijzonder om mee te werken aan zoiets groots, dat heb ik nog nooit gedaan en het is iets anders dan het maken van een meubel. Sommige delen waren uitdagend om te maken, zoals de verbindingen. En er zit veel denkwerk in. Het resultaat is mooi geworden en ik heb bewondering voor Snellius gekregen. Wij hebben moderne machines, die had hij niet. Ik vond het leuk om mee te werken aan het televisieprogramma. Het is leuk om te vertellen wat je gemaakt hebt en dat in beeld te laten brengen.”

Simone Vooijs. Beeld: Suzanne Dubbeldam.

Begeleiding van expert
De studenten kregen begeleiding van hun docenten en van expert Nicolàs de Hilster uit Castricum. Met hem hebben ze samen het kwadrant gebouwd. De studenten waren verantwoordelijk voor het houtwerk en Nicolas de Hilster voor het metaalwerk en de schaalverdeling. Als hydrograaf heeft hij zich jarenlang verdiept in houten meet- en navigatie-instrumenten en is gepromoveerd op dit onderwerp. De Hilster: “Het was een heel leuk project om aan mee te werken. Met de studenten heb ik onder meer de tekeningen geoptimaliseerd en ik heb hen begeleid met de details van het houtwerk. Het was leuk om met ze samen te werken en het resultaat mag er zijn.”

Voor Simone is het bouwen van het meetinstrument en haar medewerking aan het televisieprogramma Jekels Jacht een once in a lifetime experience die ze niet snel zal vergeten. Ze gaat in ieder geval samen met haar klasgenoten woensdagavond 12 juni kijken of Diederik Jekel met succes het experiment van Snellius kan evenaren.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button