Politiek

Visie dierenwelzijn teruggetrokken vanwege gebrek aan ambitie

Advertentie:

Den Helder – Wethouder Petra Bais heeft de visie dierenwelzijn teruggetrokken. Dat gebeurde tijdens de behandeling van deze visie. De commissie had veelvuldige opmerkingen dat het stuk onvoldoende ambitie zou bevatten. Bijzonder genoeg beaamde de wethouder deze mening, ondanks dat zij het stuk in eerste instantie wel rijp achtte voor behandeling.

In de geactualiseerde visie dierenwelzijn zijn de wettelijke en niet-wettelijke taken en verantwoordelijkheden van de gemeente op het gebied van dierenwelzijn beschreven. Hiermee wordt duidelijkheid gecreëerd over waar de verantwoordelijkheid van de gemeente begint en eindigt. Deze helderheid is wenselijk voor zowel de gemeente als de externe partners die betrokken zijn bij de dierenhulpketen. Daarnaast zijn de verschillende partners in de dierenhulpketen van Den Helder in kaart gebracht, waarbij hun rollen en samenwerkingsrelatie is beschreven.

Uiteindelijk maakte de commissie gehakt van het voorgelegde stuk. Zo stelde Narita Derks van GroenLinks: “Het is een visie zonder enige visie, alsof we nog niet weten waar we heen willen.” Ook zou zij graag beleid willen over een dierenvoedselbank. Nettie Kolsteeg van Behoorlijk Bestuur vroeg hoe het nu zit met het nieuwe gebouw voor vogelasiel de Paddestoel. Tevens wilde zij weten of het een wettelijke taak is om wilde dieren te beschermen of op te vangen. Marinus Vermooten van Samen Actief zou graag een betaalde coördinator voor de dierenambulance zien omdat deze organisatie nu erg onder druk staat.

Reacties CDA en PVV
Jaap Corporaal van het CDA miste simpelweg elke ambitie bij het geformuleerde beleid dat nu van kracht is. Ook hield hij een warm pleidooi voor een betere dekking van dierenartsen in de gemeente, wellicht door meer faciliterend te zijn wat betreft huisvesting of praktijkruimte. Hier haakte Mevrouw Mulder van de PVV op in. Naar haar mening zijn er maar liefst 22 dierenartsen werkzaam in de driehoek Den Helder-Den Oever-Schagen. Dan zou bij een weekenddienst van twee dierenartsen de belasting eenmaal in de elf weken zijn. Dat moet toch te doen zijn. Zij vroeg zich af of de gemeente dit niet eens regionaal zou kunnen oppakken.

Michel Pastoor van Fractie Pastoor hield een lang en gloedvol betoog. Hij mist de echte ambitie en het lef in de visie over hoe we dieren zo zorgzaam mogelijk kunnen behandelen. Hij noemde vele instrumenten waar de gemeente in de afgelopen jaren op is gewezen, maar die nu simpelweg niet terugkomen in de in zijn ogen ambitieloze visie. “We verschuilen ons te vaak achter de term ‘dat is niet onze verantwoordelijkheid.'”

Intrekken
Na een schorsing van een kwartier vanwege de vele vragen vervolgde wethouder Bais met de volgende tekst: “Ik concludeer dat ik veel partijen hoor zeggen dat het stuk ambitie mist. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik het daar mee eens ben. Ik neem het stuk terug en wil er echt een beleidsdocument van maken waar ook ambitie van uitgaat.”

Over de wildopvang zegt wethouder Bais dat tegenover de inspanningen van de gemeente richting provincie om natuurcompensatie te bieden voor het bouwen van een wildopvang bij de Helderse vallei ook de bezuiniging staat van het college om het hele verhaal alsnog af te blazen terwijl die ambitie dus nog wel steeds leeft. De onbeantwoorde vragen die in de commissie zijn gesteld, zullen zo veel als mogelijk schriftelijk worden beantwoord.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button