Den HelderVideo

Paddestoel tegen de vlakte(video)

Den Helder – Spektakel met een lach en een traan in de Beatrixstraat van Den Helder. Daar is maandag de sloop begonnen van de iconische ‘Paddestoel’. Het restaurant op een paal van het voormalige warenhuis Vroom en Dreesmann bepaalde bijna zestig jaar lang het beeld in de winkelstraat. Nu maakt het plaats voor appartementen en winkels. “Daar gaat ie, ja. Daar gaat ie.”

Een grote grijper knipt staal en stukken beton los in het dak van het voormalige restaurant. Het trekt veel kijkers die met gemengde gevoelens foto’s maken. “We hebben hier in onze jeugd heel vaak wat gedronken en gegeten”, vertelt Sandra Joan terwijl ze foto’s maakt. “Wie heeft er nou bij de V&D zo’n mooie Paddestoel? Alleen in Den Helder hè! We zijn echt heel uniek. Ik vind het jammer dat ie weg gaat.”

Woningstichting Den Helder gaat het voormalige pand van Vroom & Dreesmann opknappen. Er komen woningen en winkels. Directeur Robbert Waltmann: “Eigenlijk gaat er een monument neer, maar het is onvermijdelijk. We konden er geen woning van maken en toekomstige winkeliers willen niet in de schaduw zitten van de Paddestoel.”

Terwijl machines het beton en staal uiteen trekken en het puin op de grond valt, leest Waltmann het gedicht Sporen voor van stadsdichter Yanaika Zomer, een ode aan de Paddestoel. “In ons liet een Paddestoel de sporen na waarop we zouden groeien. Vrijdag moet het sloopwerk klaar zijn. Dan is die herinnering weg.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. weer een beeldbepalend onderdeel van den helder afgebroken door de woningstichting.verdere ondergang van het oude den helder en niemand die klaagt.

    1. “niemand die klaagt” ??

      ik hoor en lees niets anders dan klachten, zeer veel mensen zijn tegen al dit soort vernielingen, maar in de gemeente Den Helder heeft de burger niets, maar dan ook echt helemaal niets in te brengen, je kunt klagen of melden tot je een ons weegt maar als je bij godsgratie al een antwoord mag krijgen is nul op het rekest eerder een gewoonte dan uitzondering, burgerparticipatie… “my ass”

Back to top button
%d bloggers liken dit: