Den HelderUitgaanVideo

Eerste Juttersmarkt van 2022 (video)

Den Helder – De zomer is begonnen en dat betekent twee dingen: mooi weer en de Juttersmarkten in de Helderse binnenstad. Het is gezellig druk in de stad, waar de marktkraampjes en kleedjes gretig bekeken worden. De markt was de afgelopen jaren door de coronapandemie in kleinere vorm georganiseerd, dit jaar is het weer als vanouds.

“Dit is een marktdag bij uitstek, het is mooi weer. Dat scheelt en de lonen en uitkeringen zijn net betaald natuurlijk”, zegt Piet Beun, die met zijn spullen op het Julianaplein staat. Even verderop staat Bep de Vries, een door de wol geverfde marktkoopvrouw die al sinds jaar en dag met haar poppenhuisspullen op de markt de vinden is. “Ik heb er wel zin in”, zegt Bep, “lekker kletsen met iedereen, ik hou d’r wel van!” Ook de bezoekers zijn goedgestemd. “Dit is de eerste en die is meestal wat minder en dan bouwt het in de loop van de weken wat op”, zegt Nieuwedieper Jan Kok, “maar dit is natuurlijk uitstekend! Heerlijk weer en iedereen doet gezellig mee!”

Marktmeester Ruud Wegman is tevreden: “het kan bijna niet beter, het is bijna een traditie dat het mooi weer is met de Juttersmarkt.” Vorig jaar stonden er alleen kramen in de Beatrixstraat en was er weinig animo. De aanmeldingen zitten ook dit jaar nog niet op het pre-corona aantal. “Veel marktkooplui zijn iets anders gaan doen, zijn voor een baas gaan werken. We hebben ook een aantal mensen die een paar keer komen omdat ze dat baantje nog niet op willen zeggen voor het geval corona weer terug komt”, vertelt de marktmeester. De stijgende lijn biedt echter hoop voor de toekomst. “Dat absoluut! Er zijn ook heel veel jonge kooplui die met nieuwe leuke dingen komen staan en daar moeten we het ook van hebben naar de toekomst toe.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button