Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon krijgt ‘Dorpsmanagers’ en wethouder per deelgebied

Advertentie:

Hollands Kroon – In het nieuwe coalitieakkoord van de gemeente Hollands Kroon is veel aandacht voor het herstellen van het vertrouwen bij de inwoners. De zoektocht naar een sterkere relatie tussen de inwoner en de politiek wordt geïllustreerd door de titel van het akkoord: “Samen bouwen aan vertrouwen”. Onderdeel daarvan is dat de nieuwe wethouders als aanspreekpunt voor één van de deelgebieden Wieringen, Wieringermeer, Niedorp en Anna Paulowna zullen functioneren. Ook komen er ‘Dorpsmanagers’.

“De Dorpsmanagers weten weten wat er in een gebied speelt, zijn het aanspreekpunt namens de gemeente en kunnen de vertaalslag maken naar de gemeente van wat er speelt en leeft in een dorp”, zo valt te lezen in het nieuwe akkoord. Alexander Bügel, fractievoorzitter van Onafhankelijk Hollands Kroon, gaf bij de presentatie van genoemd akkoord op dinsdagmiddag een uitleg over de rol van de Dorpsmanagers: “Zij zijn aanwezig in de wijken en signaleren bijvoorbeeld ook als inwoners hulp nodig hebben. Eigenlijk moeten ze het ‘gezicht van de zaak’ worden voor de gemeente Hollands Kroon.”

Door het contact tussen de inwoners en de gemeente te vergroten kan gewerkt worden aan het terugwinnen van het vertrouwen. Ook de nieuwe wethouders krijgen daarin een rol. Behalve PvdA’er Mark Versteeg, de nieuwe wethouder Ruimtelijke Ordening, krijgen alle portefeuillehouders ook een deelgebied toegewezen. Robert Leever (OHK) is het nieuwe aanspreekpunt voor Wieringen, Mary van Gent (SHK) voor Anna Paulowna, Lilian Peters (GroenLinks) mag deelgebied Niedorp overzien en inwoners uit de Wieringermeer kunnen bij Maarten Versluis (D66) terecht.

Participatie en vertrouwen
Naast de focus op de deelgebieden wil de nieuwe coalitie een hernieuwde focus op participatie. Er zal worden geëxperimenteerd met nieuwe participatievormen en de inbreng van jongeren krijgt meer aandacht, onder andere door het in stand houden van de Hollands Kroon Jongerenweek en het aanstellen van een kinderburgemeester. Wat betreft de gemeenteraad moeten de beeldvormende vergaderingen toegankelijker en interactiever worden. Het inspreek moment wordt verplaatst naar een week vóór de raadsvergadering, zodat de inbreng beter kan worden gebruikt. Er mag een budget naar de dorpsraden gaan.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button