Hollands KroonVideo

Pre-Sail in de Noordkop: varend erfgoed verzamelt zich in kleine havens (video)

Advertentie:

Kolhorn – Het startsein van Sail Den Helder laat nog even op zich wachten, maar het rommelt al in de kleine havens in de regio. In zowel Den oever, Oudeschild en Kolhorn meerden op woensdag historische schepen aan ter voorbereiding van het maritieme evenement. Ook in de haven van Kolhorn liep het gedurende de middag al aardig vol. De schippers kwamen af op een barbecue bij het havenkantoor, om vervolgens gezamenlijk te vertrekken naar de marinestad.

De haven van Kolhorn was op woensdag wat voller dan normaal. Historische binnenschepen sierden de kades, en langzamerhand raakten alle vrije plekjes bezet. Ed de Boer van Stichting Watertoerisme Kolhorn organiseerde het evenement in samenspraak met Sail Den Helder. De stichting organiseerde een barbecue voor alle schippers en hun bemanning, maar de hongerigen konden rond vijf uur alleen nog hun geduld aansnijden. “Nog niet alle schepen zijn binnen. We verwachten er in totaal zo’n tweeëntwintig, dus we wachten nog even op de laatsten”, aldus de Boer. De stemming zit er in ieder geval wel goed in. “Het is erg gezellig”, vind de Boer. “Al die bemanning bij elkaar, dat is kleurrijk.”

Deense kotter
Een van de aangemeerde schippers is Cor Bolt. Met zijn Deense viskotter NG63 voer hij vanuit Zeewolde om deel te nemen aan Sail. “NG staat voor Nyborg”, vertelt Bolt. De kotter komt uit 1932, en heeft voor Bolt speciale waarde. “In mijn vroegere jaren heb ik in Denemarken gevist. Ik ben toen verliefd geworden op zo’n bootje, en toen hij veertig jaar later op mijn pad kwam dacht ik: die moet ik hebben.”

Onzichtbaar

Elk schip heeft natuurlijk wat bijzonders, en zo ook de kotter van Bolt. Het scheepje is speciaal geschilderd om anderen om de tuin te leiden. Door de kleur is het schip namelijk slecht te zien, en weet de concurrentie niet waar het goed vissen is. “Hij heeft een lichtblauwe kleur die typisch is voor schepen uit Denemarken. Op het grensvlak van de horizon en het water valt die blauwe kleur niet op. Een visserman wil altijd vis vangen, maar heeft liever niet dat zijn buurman dat doet.”

Donderdagmorgen vertrekt het varend erfgoed in colonne richting de marinestad, waar de schepen tijdens Sail blijven liggen. Ook de NG63 Vesterhavet heeft een plekje rond Willemsoord. Het scheepje is dus te bekijken voor publiek, maar dan moet je hem wel eerst kunnen vinden.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button