Den HelderVideo

Sandra wandelt tegen woningnood: van Limburg tot Den Helder (video)

Advertentie:

Den Helder – Door persoonlijke omstandigheden ondervond Sandra Mulder uit Purmerend de wooncrisis in Nederland aan den lijve. Zo’n situatie gun je niemand en daarom vraagt ze aandacht voor de wooncrisis in Nederland op een bijzondere manier: ze wandelde dwars door Nederland van Limburg richting de kop van Noord-Holland. Op 28 juni liep ze de laatste kilometers van Julianadorp naar Den Helder.

Vierhonderdvijf kilometers kris kras door Nederland. Van Limburg naar Den Helder langs 24 tussenstops. Dan moet je wel van wandelen houden zou je denken. “Eigenlijk was ik nooit echt een wandelaar”, vertelt Sandra terwijl ze over de zeedijk loopt. “Het is voor mij wel heel belangrijk geworden omdat ik vanwege een ongeluk moest revalideren.” Ze heeft bekkeninstabiliteit waardoor ze in haar beweging wordt beperkt. “Lopen helpt”, vertelt Mulder, “mijn medische situatie zal niet verbeteren, maar het wandelen blijft nodig.” Daarom daagde ze zichzelf uit ver te wandelen. Van Limburg tot Den Helder.

“Daar kwam mijn woonsituatie bij en toen dacht ik: ‘als ik ‘m dan toch wandel, dan vraag ik tegelijk aandacht voor de woonproblemen in Nederland.'” Een ‘woonsituatie’ is nog zacht uitgedrukt. Sandra verhuisde in drie jaar tijd acht keer, ze sliep in de auto, bij vrienden op de bank en trok in bij haar ouders. “Nu heb ik gelukkig een containerwoning kunnen krijgen en daar ben ik heel dankbaar voor.” Dat was natuurlijk niet de woning die ze zich twintig jaar geleden voorstelde. “Een woning is een plek waar je je terug moet kunnen trekken, waar je je eigen leven kunt leiden. Als je woningzoekend bent of van plek naar plek gaat dan leef je niet lekker en het is ook niet goed voor je lichaam.”

Daarom vraagt ze dus aandacht voor de problemen. Tijdens de wandeltocht merkte ze dat die zich overal in Nederland afspelen. “Een moeder die met twee kinderen op een vakantiepark woont dat in de winter wordt gesloten. Zat ze daar in de kou zonder licht of verwarming.” Het doet haar veel. Op haar Facebookpagina ‘Wandelen tegen Woningnood’ heeft ze de wandeltocht bijgehouden, met behulp van een journalist. “Hopelijk delen meer mensen daar hun ervaring, zodat het echt een platform kan worden waar we elkaar kunnen steunen en duidelijk kunnen maken hoe erg de problemen zijn.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button