Politiek

Hollands Kroon past Regionale Energiestrategie aan

Advertentie:

Anna Paulowna – Het college van burgemeester en wethouders van Hollands Kroon heeft ingestemd met de herijking van de Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Holland Noord 2024. Wel zijn enkele specifieke aanpassingen doorgevoerd die van invloed zijn op de gemeente. De wijzigingen omvatten de toevoeging van het zoekgebied zon Amsteldijk en de verwijdering van het zoekgebied Wieringerhoek, als onderdeel van een bredere strategische herziening om de regionale doelstelling van 3,6 TerraWattuur tegen 2030 te behalen.

Zoekgebied Wieringerhoek was in Hollands Kroon recent aanleiding voor commotie ,waarbij wethouders Lilian Peters aftrad en ook GroenLinks uit de coalitie stapte, na het intrekken van het vertrouwen door OHK en de PvdA en SHK.

Inmiddels is de coalitie naar aanleiding van deze mutatie in college en coalitie nog op zoek naar een nieuwe vorm, waarbij het de verwachting is dat de coalitie in afgeslankte vorm verder gaat. De portefeuilles van oud-wethouder Peters worden dan herverdeeld binnen het college.

Raad
Overigens is het zoekgebied Wieringerhoek door de vorige gemeenteraad in 2021 nog met een ruime meerderheid in de RES 1.0 opgenomen, maar is de mening daarover bij VVD, CDA en SHK recent omgeslagen in de gemeenteraad. Dat gebeurde toen OHK daarover een motie indiende.

De herijking van de RES en de daaruit voortvloeiende aanpassingen worden opgenomen in het omgevingsbeleid van de lokale en provinciale overheden, wat een aanzienlijke impact zal hebben op de planning en realisatie van energieprojecten in Noord-Holland Noord. De officiële kaart met zoekgebieden wordt eind juli 2024 bijgewerkt, na goedkeuring door de gemeenteraden.

Eind juli
Het proces en de voortgang van de RES 2024 zijn te volgen via de website van de Energieregio Noord-Holland, waar momenteel nog vermeld staat dat de besluitvorming gaande is en de herijking nog als concept wordt beschouwd. Een definitief besluit wordt eind juli 2024 verwacht.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button