Politiek

College wil extra dagopvang langer open houden

Advertentie:

Den Helder – De extra dagopvang in het voormalig Windkracht 13 is op 7 november 2023 geopend en uit evaluaties blijkt dat het resultaat oplevert. Daarom stelt het Helderse college voor de dagopvang uit te breiden en de personele inzet die daarmee gepaard gaat te vergoeden. “Dit om de maatschappelijke opvang in gemeente Den Helder te versterken en de dienstverlening aan dak- en thuislozen te vergroten”, schrijft het college.

De extra dagopvang in het voormalig Windkracht 13 wordt bemand door DNOdoen, het Leger des Heils en sinds kort ook door REAKT. De gemeente Den Helder heeft voor deze constructie gekozen om de samenwerking in de keten van maatschappelijke opvang te versterken. Het college wenst de dagopvang op deze manier draaiende te houden tot en met 31 mei 2024.

Winterregeling
Verder is op 1 november 2023 de winterregeling ingegaan. Dit houdt in dat de nachtopvang op de Spoorgracht van DNOdoen eerder open is, vanaf 18:00 in plaats van 20:00. Daarnaast worden geen mensen geweigerd zodra de gevoelstemperatuur buiten onder de 0 graden is. Dit betekent dat ook niet rechthebbenden en mensen die geschorst zijn toch gebruik kunnen maken van de nachtopvang.

Op dit moment zijn er in Den Helder 20 plekken in de nachtopvang: 16 bedden op de Spoorgracht en 4 kamers voor vrouwen in het hotel Den Helder. In voorgaande jaren is ervoor gekozen om tijdens de winterregeling uit te wijken naar een sporthal, voor het geval dat het aantal benodigde plekken boven de 20 uitkomt. Echter, omdat de dagopvang bij Windkracht 13 er bij is gekomen, was dat voor DNOdoen organisatorisch niet meer haalbaar.

Het Helderse college zegt de vinger aan de pols te houden, zodat snel kan worden opgeschaald zodra dat nodig is. “Wij houden iedere dag contact met DNOdoen over het aantal mensen die zich bij de nachtopvang gemeld hebben. Zodra het aantal boven de 23 mensen komt, wijken we uit naar een hotel voor extra bedden. Het risico dat dit nodig is, achten wij klein.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button