Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Paddenstoelen!

Advertentie:

De rubriek “Aan de Wandel” ging dit jaar op 1 mei van start en net als vorig jaar is eind oktober de afsluiting voor de wintermaanden. Met dit wandelverslag erbij zijn er 26 afleveringen verschenen, met voor elk wat wils. Veel natuur en buitenleven, daar wordt nu eenmaal het meest gelopen, maar verschillende dorpen en ook Den Helder kwamen voorbij.

Deze week geen vaste route, wij zijn op meerdere plekken geweest om te jagen op paddenstoelen. Het is de tijd van het jaar daarvoor, dus namen wij een kijkje in het Robbenoordbos, het Wildrijk, Donkere Duinen en Mariëndal.

Een heel oud kinderliedje vertelt over kabouter Spillebeen, die op een grote paddenstoel zat te wippen. In grote mensen jargon kun je hier een seksueel getint beeld bij krijgen op je netvlies, maar deze kabouter bleek alleen te zijn en door zijn gedrag een kleine vandaal. Die mooie paddenstoel, rood met witte stippen, ging doormidden en dat is zonde van zo’n lief klein wondertje van de natuur. Die kabouter moet dus stoppen met wippen en hopelijk zullen bosbezoekers ook met zorg de kunstwerkjes van de herfst benaderen. Zodat wij allemaal de paddenstoelen nog kunnen bekijken.

Robbenoordbos
De eerste korte wandeling maken we in het Robbenoordbos, waar we geen rood met witte stippen aantreffen; wel wat andere soorten. Ondanks de paddenstoelen zoekkaart kan ik ze niet allemaal thuis brengen, maar ik herken (denk ik) wel de Tonderzwam en het gewone Zwavelkopje. De laatste is een zeer giftige paddenstoel, die je dus niet moet consumeren. Klachten als diarree, braken en zelfs flauwvallen zijn de gevolgen, een reden temeer om paddenstoelen niet mee te nemen voor culinaire doeleinden! Tenzij je van je schoonmoeder af wil en geen andere mogelijkheid voor handen hebt. Let op: dit is geen advies!

Een aantal soorten gespot, maar niet de fotogenieke Vliegenzwam. Dus een paar dagen later op weg naar het Wildrijk, waar we deze vorig jaar wel tegen kwamen. De wandeling in het kleine bos geeft het eerste half uur allerlei exemplaren in witte en vele variaties bruin, die vaak in het oog springen omdat ze aan een boomstam groeien. De focus ligt echter op rood en uiteindelijk bij hetzelfde pad, aan de buitenrand langs het water, is het raak. We worden verrast met meerdere Vliegenzwammen, sommige met een bolhoedje en anderen met de bovenkant gelijk een vliegende schotel. Wat zijn ze mooi en wat verfoei ik dat heerschap Spillebeen met zijn afbraak praktijken!

In trance
Nu stond Spillebeen niet alleen in het molesteren van dit stukje natuur. In de oudheid maakten Sjamanen (soort priesters), Indianen, Maya’s en meer volken gebruik van deze paddenstoel om in trance te raken. In Lapland gaat zelfs het verhaal rond dat de Kerstman dit als brandstof voor zijn rendieren gebruikte, hup wat paddo’s erin en de kudde met slee vliegt er vandoor! Wij laten ze met rust en proberen ze alleen netjes in beeld te krijgen zonder de natuur te beschadigen.

Hoewel de foto’s er dus al waren, was het de afgelopen week nog zulk mooi weer dat we nog een wandeling maakten door de Donkere Duinen en Mariëndal. Ook daar zagen we in de Donkere Duinen weer zwammen in vele uitvoeringen en stonden langs een pad in Mariëndal de rood met witte stippen te pronken. Het was voor ons een prima paddenstoelen najaar met diverse rondjes om, als afsluiting van een mooi seizoen vol wandelplezier. Voorjaar 2023 zijn we weer bij u terug.

Landschap Noord Holland organiseert een paddenstoelen tocht in de Donkere Duinen op zondag 6 november, meer informatie hierover: https://www.regionoordkop.nl/25/10/2022/paddenstoelen-zoeken-bij-de-donkere-duinen/.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button