AI over de Noordkop

AI over de Noordkop: Ontdek de zomerse schatten van Den Helder, 5 tips voor een betoverend verblijf

Onderstaand artikel is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie!

Advertentie:

Den Helder, een stad omgeven door de glinsterende Noordzee, biedt een schat aan zomerse activiteiten die de harten van bezoekers sneller doen kloppen. Of je nu een strandliefhebber, een geschiedenisliefhebber of een natuurliefhebber bent, Den Helder heeft voor elk wat wils. Hier zijn vijf tips om het meeste uit je zomerse verblijf in deze bruisende stad te halen.

  1. Geniet van de zon en het zand op het prachtige strand van Julianadorp aan Zee. Met zijn uitgestrekte kustlijn en gouden zand is dit strand perfect voor een ontspannen dagje zonnebaden, zwemmen in de zee of het bouwen van zandkastelen met de kinderen. Vergeet niet om een picknickmand mee te nemen en te genieten van een smakelijke maaltijd met uitzicht op de zee.
  2. Ontdek de maritieme geschiedenis van Den Helder in het Marinemuseum. Dit interactieve museum neemt bezoekers mee op een reis door de Nederlandse marinegeschiedenis. Stap aan boord van een onderzeeboot, verken een fregat en leer meer over de heldhaftige avonturen van de Nederlandse zeelieden. Een absoluut hoogtepunt is het spectaculaire uitzicht vanaf de uitkijktoren ‘De Lange Jaap’.
  3. Breng een bezoek aan Fort Kijkduin, een verdedigingsfort gebouwd in de 19e eeuw. Dit historische monument biedt fascinerende exposities over de geschiedenis van het fort en de onderwaterwereld van de Noordzee. Verken de geheime gangen, bewonder de imposante kanonnen en geniet van het panoramische uitzicht vanaf de uitkijktoren.
  4. Ga op een avontuurlijke boottocht naar Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland. Stap aan boord van de veerboot en geniet van het prachtige uitzicht op de zee en de kustlijn. Eenmaal op Texel kun je fietsen huren en het eiland verkennen, prachtige stranden bezoeken, lokale lekkernijen proeven en zelfs een bezoek brengen aan Ecomare, een natuurmuseum en zeehondenopvang.
  5. Verken het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Dit fascinerende museum is gewijd aan de maritieme reddingsdiensten en biedt een unieke kijk op de heldhaftige inspanningen van reddingswerkers op zee. Leer over de geschiedenis van reddingsoperaties, bekijk historische reddingsboten en ontdek verhalen van moed en overleving. Het museum organiseert ook interactieve tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen, waardoor het een boeiende ervaring is voor het hele gezin. Verlaat het museum geïnspireerd door de onbaatzuchtige daden van deze ware helden.

Met deze vijf tips heb je een geweldige start voor een zomerse ontdekkingstocht in Den Helder. Of je nu op zoek bent naar ontspanning op het strand, avontuurlijke activiteiten of culturele ervaringen, deze stad aan zee heeft het allemaal. Dus pak je zonnebrandcrème en je avontuurlijke geest in en maak je klaar voor een onvergetelijk verblijf in Den Helder.


Disclaimer:
De opdracht aan ChatGPT was: schrijf een journalistiek artikel van 300 woorden met de vijf leukste zomerse tips voor een verblijf in Den Helder. Het resultaat was bovenstaand artikel, maar tip 5 ging niet over Den Helder. Daarom hebben we vervolgens aan ChatGPT gevraagd: geef een alternatief voor tip 5 en daarna kwam de AI met de tip over het Reddingmuseum. In tip 3 stond nog een zin over zeehondenopvang bij Fort Kijkduin. Aangezien die er niet is, hebben we die zin uit het artikel gehaald. De foute informatie in tip 2 over uitkijkpunt Lange Jaap (het is een vuurtoren en je kunt er niet op!) hebben we laten staan. Ook is het artikel fors groter dan de gevraagde 300 worden. Zo zie je maar: AI kan handig zijn, kan veel, maar zoals hier duidelijk wordt: het maakt ook fouten.

Toon meer

AI Chat

Bovenstaand artikel is geschreven door en met behulp van AI (ChatGPT). Met regelmaat verschijnt (meestal op zondag) op regionoordkop.nl een artikel gemaakt door kunstmatige intelligentie. Onderaan het artikel wordt uitgelegd hoe het tot stand is gekomen. Doel: laten zien wat er al wel en niet kan met behulp van AI op het gebied van journalistiek. Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

1 reactie

  1. Op zich is ´Chat GPT´ een interessant gegeven natuurlijk en we geven ons nu eenmaal graag over aan technologie, op alle fronten. Vervoer, levensmiddelen, verwarming en het opwekken van de energie daarvoor, keukenapparatuur en ga zo eigenlijk maar door. Zonder technologie gaan mensen weer (meer) roken, denk ik zelf altijd maar, de onrust van de westerse geest is namelijk nauwelijks door de drager zelf te beteugelen, met natuurlijk alle sociale gevolgen van dien want de zelfverheffing viert hoogtij, al denkt ieder afzonderlijk individu dat dat niet over hemzelf gaat.
    Toch is de bovenstaande tekst van Chat GPT geen mensen tekst en wat mij betreft al snel te herkennen als een systeem-verhaal; opsommend, gevoelloos en in zekere zin machinaal of zelfs theatraal te noemen, je voelt als het ware dat het niet deugt. Dat is sowieso het probleem met teksten die voor doelgroepen geschreven zijn, de geloofwaardigheid.
    Hoewel er een duidelijk omschreven opdracht was natuurlijk, dat moet gezegd, is de geest van het artikel vooral: ´geniet!, ontdek!, breng! een bezoek, ga! naar en verken!´. Dit zijn dan ook de belangrijkste ´wenken´ volgens (dat ´volgens´ klinkt al heel menselijk…) de computer. Het zou iedereen kunnen opvallen dat dit artificiële stuk een nogal commercieel verhaal is geworden en dat het ook weinig invoelend geschreven is. Het leest daardoor nogal motorisch en de intentie voelt marketing´achtig´. Met behulp van wat ´Wiki´ kom je als echt mens (en met wat ´bevestigings en verkoop drang) trouwens ook al snel tot een dergelijk resultaat. Ik zie zelf overigens bijzonder uit naar alle nog verborgen ´prestaties´ van deze nieuwe technologie maar ben er, tegen de stroming in (want dat is nu eenmaal mijn natuur, ik ben geen volger of ´anhänger´ zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen), nogal sceptisch over.
    Wanneer nét iets teveel mensen om me heen ́samen de handen in elkaar steken, synchroon hosanna gaan roepen en zo een dansje in een kring gaan maken´, word ik eigenlijk automatisch al wat achterdochtig. Ik denk namelijk dat een sociale samenleving, zoals onze maatschappij is ingericht, altijd gebaat is bij een stevig tegengeluid. Vooral in deze tijd trouwens. Als evident voorbeeld daartoe zou ik hier daarom ter nagedachtenis ́Henri Pronker´ willen aanhalen. Deze paradijsvogel rolschaatste decennialang door het oude centrum van Amsterdam, recent overleed hij dus helaas, maar uitgeschaatst was hij tot zijn (en mijn) spijt al eerder. Dat was namelijk al zo ́n dikke 10 jaar geleden. Henri rolschaatste altijd in een string, hij had zomer én winter tijdens het uitoefenen van zijn hobby slechts een dunne veter tussen de billen. Nooit gaf hem dat eerder wezenlijke problemen, we waren immers een tijd lang een redelijk tolerant volk totdat we wat dieper deze eeuw indoken en de toeschouwers op straat hem vrij plotseling verwensingen begonnen toe te werpen en zelfs te achtervolgen wanneer hij langs kwam. En dat slechts omdat hij afweek van de generieke moraal, het was dan ook de walgelijke vervlakking van onze ooit spontane cultuur die daar de oorzaak van was. Eigenlijk een beetje zoals je dat hier in de reviews van ´Regio Noordkop´ met enige regelmaat voorbij ziet komen, het blijkt steeds opnieuw voor velen onder ons moeilijk om vrijheid op beschaafde wijze te hanteren, negeren is (alleen) dan een acceptabel alternatief. Chat GPT, ja, ik ben echt reuze benieuwd wat voor een artikel dat nieuwe veelbelovende medium voor ons tevoorschijn gaat toveren wanneer de opdracht bijvoorbeeld gaat luiden: schrijf een betoog over waarom de algemene moraal verwerpelijk is met als hoofdthema dat die op een moment in de tijd heersende zedenleer volstrekt onnodig beperkingen oplegt aan een onschuldig en gezond levend individu die niemand in de weg schaatst.;) ́Onnodig ́ omdat er natuurlijk nog niet zo lang geleden heel anders gedacht werd over ́strings ́ in de openbare ruimte. Ik kan eigenlijk nu al niet wachten op de volgende ´A1 Chats´, het succes van deze nieuwe serie valt of staat wat mij betreft wel met het geven van vooral uitdagende opdrachten. Leuk onderwerp voor een regionale krant!

Wellicht ook interessant

Back to top button