Sport

Dick Doornik wint medaille op de World Transplant Games

Adverentie

NEWCASTLE / GATESHEAD – Zo’n 1600 sporters uit 60 landen namen deel aan de World Transplant Games. Deze spelen staan in het teken van “Gift of Life” en dat ook na een transplantatie (top)sport nog mogelijk is. Het zijn eigenlijk de Olympische spelen voor getransplanteerden.

Eén van de deelnemers was Dick Doornik uit Hippolytushoef die de ziekte van Kahler (beenmergkanker) heeft. In 2005 heeft hij een stamceltransplantatie ondergaan. De donor was zijn zuster Karin.

Hij was door Peter van Maurik uit Den Helder gevraagd om mee te doen en het werd voor Dick één groot avontuur.

Net als bij de Olympische Spelen worden er vele sporten beoefend waaronder atletiek, voetbal, volleybal, tennis, zwemmen, boogschieten etc. etc.

De spelen begonnen met een grote openingsceremonie waarbij een parade door het centrum van Newcastle van alle deelnemers met de vlagendragers voor elk deelnemend land. De spelen werden afgesloten met een grote sluitingsceremonie waarbij officieel de baton werd overgedragen aan de organisatie van de spelen in 2021 in Houston (USA).

De wieleronderdelen waaraan Dick heeft deelgenomen waren de individuele tijdrit (10 km), de ploegentijdrit (20 km) en de wegwedstrijd (30 km). De tijdritten werden afgewerkt op een prachtig parkoers in het centrum van Newcastle met een passage over de Tyne River.

De wegwedstrijd werd gehouden op een wielerparkoers van de Hetton Lions Country Park, iets ten zuidwesten van Sunderland. Bij de individuele tijdrit werd Dick 5e en bij het laatste onderdeel (de wegwedstrijd) heeft hij een bronzen medaille in de wacht gesleept.

Dick; “Bij de openingsceremonie betraden ruim 100 donorgevers de sportarena onder luid applaus. Zij maakten het mogelijk, net als bij mij, dat een tweede leven mogelijk is. Door actief te sporten ben je zuinig op je lichaam en je “tweede leven” en het bevordert de genezing na transplantatie en een gezond leven. Zoals iemand het verwoordde: alle deelnemers hebben de dood in de ogen gezien. Iedere deelnemer is een winnaar. Dat ik brons won is voor mij dan ook een extra dat ik niet verwacht had”.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button