Zakelijk

Ziekenhuis neemt afscheid van keurmerken

Adverentie

Den Helder – Noordwest Ziekenhuisgroep is gestopt met het voeren van keurmerken, zoals het roze lintje, de smiley en het vaat- en spataderkeurmerk. Daarmee volgen ze het advies van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Er bestaan in Nederland meer dan 100 verschillende keurmerken, lintjes en pluimen in de medisch specialistische zorg. Vrijwel alle ziekenhuizen voeren dezelfde keurmerken, waardoor het onderscheidend vermogen is verdwenen. De voordelen van het dragen van een keurmerk zijn veel minder relevant geworden en wegen niet meer op tegen de grote registratielast en hoge kosten. Een aantal patiëntenverenigingen zijn onlangs zelf al gestopt met hun keurmerk. Noordwest zal geen nieuwe keurmerken of verlengingen van keurmerken meer aanvragen.

Keurmerken waren jarenlang heel waardevol voor ziekenhuizen en patiënten. Patiëntenverenigingen gebruikte het als middel om ziekenhuizen te stimuleren om kwaliteit van zorg en informatievoorziening verder te verbeteren. “Samen met de patiëntenverenigingen blijven we continu investeren in verbeteringen op het gebied van patiëntenzorg, dienstverlening, klantgerichtheid en veiligheid”, aldus de NWZ. “Ook zonder het bijbehorende keurmerk. Want goede zorg leveren vinden wij vanzelfsprekend, maar het kan altijd beter.”

Noordwest zet zich, samen met andere ziekenhuizen en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in om de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen sterk te verminderen. Het doel daarvan is dat zorgverleners meer tijd krijgen voor de patiënt. Het stoppen met keurmerken is een belangrijke stap hierin.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button