Den HelderHollands KroonNoord-HollandSchagenTexel

Noord-Holland in top 3 minst duurzame provincies

Den Helder – Energiebedrijf Vattenfall heeft de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten gepubliceerd. Daarmee proberen ze inzichtelijk te maken hoe huishoudens duurzaamheid toepassen in en om het huis. Noord-Holland staat in de top drie minst duurzaamste provincies van Nederland.

Noord-Hollandse gemeenten scoren in de Duurzaamheidsindex relatief gezien laag met betrekking tot het aantal zonnepanelen, het aantal ISDE subsidieaanvragen en de mate van verstening. Op basis van de Duurzaamheidsindex blijken Noord-Hollandse huishoudens gemiddeld 80 procent minder vaak duurzaamheid toe te passen in en om het huis. Noord-Hollandse gemeenten die juist wel goed scoren zijn Opmeer, Texel en Koggenland.

In totaal heeft 9 procent van alle Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. In Noord-Holland is dit percentage lager (6,6%). Beschermde stadsgezichten en de relatief grote mate van hoogbouw in steden zijn mogelijke verklaringen voor deze bevinding. In Den Helder heeft 8,9 procent van de woningen zonnepanelen, op Texel is dit 14,4 procent, Schagen scoort 11,9 procent en Hollands Kroon 13,4 procent.

Verstening tuinen
Verstening van tuinen is, met oog op duurzaamheid en milieu, ongunstig te noemen. Hoewel verstening overal in bepaalde mate aanwezig is, kunnen Noord-Hollandse gemeenten hier nog stappen maken. In de provincie is namelijk 44,8 procent van de tuinen versteend; dit is meer dan het landelijke gemiddelde van 39,8 procent.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button