Recensie

Reminiscence

Advertentie:

Herinneringen zijn in ieders leven een belangrijke bron van informatie. Het herbeleven van herinneringen kan soms vergeten informatie opleveren. Dit gegeven is de inspiratie geweest voor Lisa Joy om het scenario voor deze bijzondere science-fiction thriller te schrijven.

Joy is vooral bekend geworden als de schrijfster van de HBO tv-serie Westworld. Met Reminiscence maakt ze tevens haar debuut als filmregisseuse.

In de openingsscène zien we dat Miami in de toekomst door de klimaatveranderingen grotendeels onderwater staat. In grote delen van de stad toren de hoge gebouwen boven het water uit. Het verkeer in de straten bestaat uit bootjes. De gefortuneerden wonen in de droge gedeelten die door grote stalen wanden worden beschermd tegen het hoge water. Het leven speelt zich voornamelijk in de nachtelijke uren af, omdat het overdag te heet is.

Herinneringen
In één van de gebouwen runnen oorlogsveteranen Nick Bannister (Jackman) en Emily ‘Watts’ Sanders (Newton) een bedrijfje dat mensen helpt met oude herinneringen. Zij beschikken over een machine waarmee de klanten herinneringen kunnen herbeleven. Watts bedient de machine en Nick praat als een hypnotiseur met zijn klanten om ze naar de herinnering te sturen. Watts en Nick kunnen in een hologram meekijken en eventueel wat bijsturen. Dit stelt hen in staat de klant te helpen, verloren of vergeten informatie terug te halen. Alle herinneringen worden op plastic digitale geheugenplaatjes vastgelegd en bewaard in een grote kluis.

Als op een dag tegen sluitingstijd de beeldschone Mae (Ferguson) binnenloopt is Nick zwaar onder de indruk. Zij weet niet meer waar ze haar sleutelbos heeft gelaten en staat er op dat ze geholpen wordt. Nick en Watts kijken mee en zien hoe Mae uit bed opstaat, zich aankleed om daarna naar haar werk te gaan. Ze werkt als barvrouw en zangeres in een club. Omdat Mae haar oorbellen heeft laten liggen gaat Nick naar de club toe. Als Mae daar toevallig zijn lievelingsnummer zingt is Nick helemaal verliefd. Een liefde die wederzijds blijkt. Zo plotseling als ze kwam zo verdwijnt ze ook weer. Nick is geobsedeerd om haar terug te vinden. Watts vertrouwt het allemaal niet. Nick gaat op zoek en ontdekt de schimmige wereld waar Mae deel van uitmaakt. Wat volgt is een bijzonder verhaal waarin herinneringen steeds weer een belangrijke rol spelen.

X-Man
De veelzijdige Australische acteur Hugh Jackman is vooral bekend geworden als Wolverine Logan uit de Marvel X-Man films. Dat hij ook kan zingen bewees hij wel in de filmversie van de musical Les Misérables, waarin hij de hoofdrol speelde. Deze keer is hij de krachtige oorlogsveteraan die erg gevoelig is voor de schoonheid van Mae. De Zweedse actrice Rebecca Ferguson (Mission Impossible), is de aantrekkelijke Mae die met haar blik precies de gevoelige snaar weet te raken.

Thandiwe Newton werkte al met de regisseuse Lisa Joy in de TV-serie Westworld. Zij zet Watts neer als een sterke persoonlijkheid met een scherpe intuïtie, die weet haar mannetje te staan. De uit Nieuw Zeeland afkomstige Cliff Curtis (The Dark Horse) is de perfecte slechterik. Marina de Tavira (Roma) laat als Tamara Sylvan zien wat er gebeurt wanneer je een bepaalde herinnering te vaak wilt herbeleven. Alle lof gaat wel uit naar Lisa Joy, die met haar verhaal en de wijze waarin zij het in beeld brengt, een geslaagd regiedebuut neerzet. Vooral de scenes waarin de straten van Miami blank staan zijn indrukwekkend.

Het verhaal bevat ogenschijnlijk onbelangrijke zaken die later toch een verassende rol spelen. Het creatief spelen met het proces rond de herinneringen levert intelligente verhaallijntjes op. Kortom niet altijd een makkelijk verhaal, maar wel een leuke puzzeltocht om naar te kijken.

Regie; Lisa Joy
Met: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Cliff Curtis, Marina de Tavira, Daniel Wu
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button