Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Breezand,de Kanaalroute

Deze week een wandeling dichtbij huis, in een dorp genaamd Breezand. Er is daar een startpunt van het wandelnetwerk, maar nog niet eerder vertrokken wij vanaf deze plek. Zoals gewoonlijk kijken wij in het rond voor een bord, maar dit startpunt is slechts gemarkeerd door een paaltje met nummer 48 erop. Dat staat naast de brug met de bloembakken over de Zandvaart. Net als vorige week met de wandeling in Wieringerwaard gaan we een meetkundig figuur lopen, het is een vierkant!

De route naar het volgende paaltje, nummer 43, gaat zuidwaarts over de stoep langs de huizen. Een ludiek versierde brievenbus staat voor een huis, alleen verlichting was niet voldoende! Nog wat verder op kun je naast messen slijpen ook een tweedehands grasmaaier kopen, handel aan huis dus. En dan houdt de stoep op waar de huizenrij eindigt en gaat de wandeling over de weg. Het is drukker dan verwacht op deze doordeweekse dag, dus zodra er een brug komt steken we over naar de weg die parallel loopt aan de andere kant van het water. Vanaf die kant zien we het plaatselijk museum liggen. Raadpleeg het internet, want dit streekmuseum is beperkt open op de dinsdag en soms op zondag.

Eau de parfum
Rechtsaf de Molenvaart op en daar ook over een bruggetje, omdat de route dit aangeeft. Vrijstaande huizen in dit buitengebied en sommigen, zoals Freesia, zijn een plaatje om te zien. Aan dat gazon heb je wel een dagtaak met je grasmaaier! Het is mooi buiten wonen, maar dat ruiken we ook. Landelijke eau de parfum luchten beroeren onze neusvleugels en even later begrijpen we hoe dat komt. Een bedrijf in mest- en compostopslag is hier gevestigd, tja dat wil er wel lekker op los stinken!

Er staat nog een prachtig houtsnijwerk van een adelaar (denken wij) op de Molenvaart, maar na de foto snellen wij door om ons reukorgaan te verschonen. Aan het eind van de Molenvaart kun je nog ouderwets met het pontje Westeinde naar de overkant. Een klein stukje varen en daar is het tarief ook naar: een auto voor €1,50 en een voetganger of fietser voor €0,50. Onze wandeling gaat niet naar de overkant; we bekijken vanaf het bankje wel even alle bedrijvigheid, er wordt veel gebruik van gemaakt.

Vlierbessen
We gaan te gast bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die de dijk ter beschikking heeft gesteld aan de wandelaars. Bijna twee kilometer en het is voorschrift dat je boven op de dijk loopt. Dat is tevens de beste plek, uitzicht twee kanten uit en met deze warme zomer vang je nog een briesje. Verder gebeurt er niet zoveel op dit deel van het vierkant lopen, er vliegen wat eenden en een reiger. Bij wat luie schapen verlaten we de dijk en zien we volop vlierbessen aan een boom. Die je niet rauw moet eten, er zit een giftige stof in, maar wel kunt verwerken tot sap, jam of zelfs (dessert) wijn.

’n Pracht Stekkie lezen we op één van de weinige huizen die hier staan en de bewoonster en haar blije hond beamen dat. De hond wil geaaid worden en de bewoonster informeert naar onze wandeling en prijst het buitenleven. Van de Bergeenderweg steken we schuin over naar de Koningsweg en hier is ook weer het nodige te koop: honing van de imker en bloemen zoals callas en zonnebloemen. Volgens het bord zijn ze nog vers ook!

Bloemenlust
Het warme weer heeft dorstig gemaakt en we zien aan het eind van de route een prachtig pandje met een trapgevel en bovenin de naam van een bekend biermerk. Het blijkt echter geen café, het is een soort hostel / eenvoudig hotel volgens de interieurverzorgster die dienst heeft. Op het kruispunt is nog wel wat horeca, die later op de dag opengaat. Het grote gebouw van Bloemenlust, met ook zo’n ouderwetse trapgevel, is naar ons idee al een tijd niet meer in gebruik. Toch even een foto, want het is wel een mooi oud pand. Hier zijn we weer terug waar het begon, er zit ruim zes kilometer in de benen. Het was een aardig rondje… herstel vierkant!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Hier hebben wij dus 33 jaar gewoond, restaurant bloemen lust bestaat nog steeds hoor, waren toen misschien met vakantie, wij woonden 100 meter verder aan dezelfde kant.

Back to top button
%d bloggers liken dit: