Politiek

Wijktoezichthouders haken af, geen zin in papier prikken

Advertentie:

Den Helder – Het budget voor de wijktoezichthouders blijft overeind en er verandert weinig voor deze groep enthousiaste vrijwilligers in Den Helder, zo liet de gemeente onlangs nog weten. De realiteit is toch even anders. Een deel is inmiddels afgehaakt en anderen overwegen hetzelfde te doen. Ze zijn verre van blij met de ontwikkelingen binnen het project.

Sinds 2011 zetten op verschillende plekken in Den Helder en Julianadorp inwoners zich in als wijktoezichthouders. Hun voornaamste taak is het signaleren van problemen en meldingen over de openbare ruimte, bijvoorbeeld kapotte verlichting of gemeentelijke eigendommen, overlast en zwerfvuil. Dit was tot nu toe de omschrijving van hun functie, maar er zijn toch flinke veranderingen gaande. Niet alleen moeten alle vrijwilligers een contract tekenen waarmee de vrijwilligheid verdwijnt, ook de inhoud van de functie versobert.

Wie nu nog wijktoezichthouder wil zijn, moet straks verplichte uren maken, in een speciale outfit over straat en elke dag op pad om papier te prikken en zwerfvuil te verwijderen. Tijdens een bijeenkomst met de groep is gemeld dat hun rol meer en meer die van zwerfvuilploeg wordt. Op deze veranderingen zijn inmiddels een aantal toezichthouders afgehaakt en anderen twijfelen ernstig of ze nog wel verder willen. Daar komt nog bij dat de vergoeding al jaren onveranderd is gebleven (125 euro per maand), terwijl het leven een stuk duurder is geworden. Een kleine verhoging van de vergoeding mag dus best, vinden veel van de vrijwilligers.

Behoorlijk Bestuur
Sylvia Hamerslag was als privépersoon jaren geleden een van de initiatiefnemers van het project en heeft nog altijd goed contact met de groep toezichthouders. Inmiddels heeft haar fractiegenoot Marcel Karhof (van Behoorlijk Bestuur) opnieuw vragen over deze kwestie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Den Helder. Zo wil hij weten hoe de nu verplicht gestelde overeenkomst zich verhoudt ten opzichte van de toezichthouders die een UWV-uitkering hebben of sommige die zelfs (gedeeltelijk) afgekeurd zijn. “Lopen zij nu door het tekenen van deze verkapte arbeidsovereenkomst risico om hun uitkering (deels) kwijt te raken?”, vraagt Karhof.

Tekent de vrijwilliger het contract niet en gaat hij/zij niet twee uur per dag zwerfvuil rapen, dan wordt deze persoon uit het toezichthoudersproject gegooid. “Door sommige vrijwilligers, die verder geen uitzicht hebben op een betaalde baan en enige financiële vooruitgang, wordt de €125,- per maand uiteraard nu als pressiemiddel ervaren, helemaal in deze moeilijke tijden van inflatie”, schrijft het raadslid. Verder meent Behoorlijk Bestuur dat door het verplicht stellen van deze overeenkomst de vrijwillige basis feitelijk ophoudt te bestaan.

Klik hier voor alle door BB ingediende raadsvragen

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

5 reacties

 1. Welke idioot verzint dit nu weer, ongetwijfeld weer zo’n ambtenaar die zelf de hele dag niets zit te doen, schaam je diep om vrijwilligers zo uit te buiten…. Ik hoop dat een keer alle vrijwilligers het bijltje er bij neergooien

 2. Op Fort Dirkz Admiraal is ook zo’n toezicht houder , behalve een enkele keer grasmaaien zie je hem nooit , Vele klachten over hangjeugd , overlast etc etc maar het fort verpaupert steeds verder .Maar wel lekker je privé clubhuis in een bunker en natuurlijk een vergoeding . Gewoon afschaffen en junks en overlast plegers onder toezicht van stadsmariniers de boel laten schoonhouden.

  1. weet niet wat jij lult piet wie je ook bent ten eerste ben ik geen toezichthouder maar beheerder en hangjeugd heb je overal en dit is een operbaar terein dus kan je het niet verbieden gr chris

 3. Wat wordt er weer lekker geraaskald door personen zonder ruggegraat, kleffe meelopers, onwetenden die geen flauw benul hebben waar het over gaat, dan wel hoe het werkelijk in elkaar steekt. Maar gewoon te lui zijn om eens zelf verder te kijken dan hun neus lang is.
  Van achter hun toetsenbord vuil en halve leugens cq waarheden de wereld in slingeren, ipv de handen daadwerkelijk zelf eens uit de mouwen te steken. En dat laatste is iets waar het bij dat soort volk nog wel eens aan ontbreekt.
  Tsa, dan is het ook niet zo heel vreemd dat er op een gegeven moment getracht wordt daar iets aan te doen.
  Oh oh, dan zijn de rapen gaar… er moet in enen daadwerkelijk gewerkt worden, voor een beetje geld… dat is erg…
  Let wel; Gemeenschapsgeld… is het niet datzelfde dwarse cluppie wat zuinig omgaan met Gemeenschapsgeld altijd hoog in het vaandel heeft staan? En pretendeert wars te zijn van achterkamertjes politiek? Maar als het om hun eigen hachje gaat, niet bepaald vies zijn van leugens en bedrog? Alleen om smerige en sneaky truucjes die ze heden en zeker in het verleden hebben uit gehaald te verbloemen?
  Vroeger kon ik mij hier echt aan ergeren… ik ga het steeds meer vermakelijk vinden… spartelen in modder die je zelf hebt gecreëerd.
  Ik zelf? Ben in 2015 Toezichthouder geweest. Na een jaar hield ik het voor gezien, en ben toen een aantal jaar pro deo in de wijk bezig geweest. Hoe vaak ik zo’n Toezichthouder toen heb gezien? Raad u zelf maar.
  Sinds februari dit jaar toch weer Toezichthouder; er zouden dingen zijn veranderd… niet dus. Ik ben dus zeer content dat de bezem er eens stevig door gaat.
  Opdat er meer mogelijkheden èn middelen over blijven voor diegene die wèl weten hoe de handen uit de mouwen te steken.

Wellicht ook interessant

Back to top button