
Den Helder – De gemeente Den Helder heeft als doel om in 2030 de CO2-uitstoot met 60 procent te verminderen en in 2040 geheel energieneutraal te zijn. Daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. Bijvoorbeeld: gaan we voor nieuwe zonnevelden of energie-uit-water? Is een kleine kernreactor misschien de oplossing en, zo ja, waar moet deze dan komen? Op maandag 9 september wordt de gemeenteraad geïnformeerd over mogelijke projecten en recente ontwikkelingen binnen de energietransitie. Daarna moeten raadsleden via een vragenlijst aangeven welke ontwikkelingen zij het meest wenselijk vinden.
De gemeente ontvangt regelmatig verzoeken van bedrijven die duurzame energie willen ontwikkelen in en voor de stad en soms ook voor de omgeving daarbuiten. Zo vertelde wethouder duurzaamheid Peter van Diepen eerder dat diverse bedrijven geïnteresseerd zijn in de bouw van een Small Modular Reactor in Den Helder. Dit soort grootschalige energietechnieken kunnen zowel positieve (werkgelegenheid, leveringszekerheid en een aantrekkelijker vestigingsklimaat) als negatieve (geluidsoverlast, emissies, verkeerstoename en veiligheid) gevolgen hebben. Daarnaast leggen zij een beslag op de schaarse ruimte binnen de gemeente.
Om raadsleden te helpen bij het maken van een afgewogen keuze waar het gaat om locaties en ontwikkelingen binnen de energietransitie, is een afwegingskader opgesteld. Dat geeft inzicht in de gevolgen van de keuze voor een bepaald project. Zo worden ontwikkelingen beoordeeld op het gebied van duurzaamheid, economie, leefomgeving en draagvlak. De uitslag van de ingevulde enquête door raadsleden wordt in oktober voorgelegd aan het college. Vervolgens wordt dit in november weer behandeld door de raad.
Jaren geleden heb ik naar aanleiding van de motie om DH in 2040 CO2 neutraal te maken een aantal vragen betreffende uitvoerbaarheid en kosten aan de raad en het college voorgelegd. De raad antwoordde niet, het college deed zijn best om niet te antwoorden. Uiteindelijk gaf Schuiling mij een antwoord dat mij ernstig deed twijfelen aan zijn intellect. Onderwijl denderen de plannen voort. De oorlog tegen CO2 is onzinnig en onwinbaar. Het bedrijfsleven verdient hier aan, plannen om DH als gesloten systeem met mega batterijen, micro kerncentrales te behandelen duiden ook op een gebrek aan intellect doch zijn verdienmodellen. En wie betaalt dit alles ?!! De kiezers van deze politieke partijen. Hoe komt het toch dat aan deze kostbare ongein geen halt wordt toegeroepen ?
De energietransitie leugen komt uiteindelijk toch boven tafel, Wat er nu met de aarde gebeurd is een natuurlijk onomkeerbaar proces, waarbij de mens een minimale aandeel heeft….
Jan met de Pet is de klok terwijl grote ondernemingen nauwelijks iets bijdragen, maar wel miljarden verdienen.
Zo is er ook nooit een antwoord gekomen op de vraag hoe kon het rond 1500 ineens veel warmer worden?
antwoord op uw vraag:
De hoogste temperaturen worden bereikt op warme en zonnige dagen in de late namiddag tussen 17 en 18 uur. Dit heeft er alles mee te maken dat bij ons de zon niet het hoogste staat in de middag, maar pas later tussen half 2 en 2 uur. Daarna, zelfs na deze piek, gaat de opwarming door.
😉